Slovenačka vlada planira dodatne ograde prema Hrvatskoj

Presevo, 19.11.2015. - Oko hiljadu migranata danas nije pusteno u Srbiju na granicnoj liniji sa Mekedonijom, u blizini Preseva, nakon sto je odluceno da ce u zemlju moci da udju samo izbegli iz zemalja zahvacenih ratom. Na granicnom prelazu Presevo policija propusta migrante iz Sirije, Avganistana i Iraka, dok migranti iz drugih zemalja ne dobijaju dozvolu da uđu u Srbiju. Prema podacima iz prihvatnog centra u Presevu, priliv migranata se ne smanjuje i u poslednjih 12 sati kroz taj centar je proslo 3.000 ljudi. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS)

LJUBLJANA

Slovenačka vlada planira da ove godine postavi dodatnih 40 kilometara “protivmigrantske” ograde na svojoj južnoj granici s Hrvatskom, ali zbog tajnosti postupka ne otkriva gde i kada, piše 7. aprila ljubljansko Delo.

“Policija zbog sprečavanja ilegalnih prelaza i usmeravanja tih migracija postavlja privremene granične prepreke u skladu sa zaključcima Vlade a sve se obavlja u tajnosti jer je reč o važnim operativnim podacima”, naveo je za Delo slovenački MUP, dodavši da bi otkrivanje podataka “štetilo delovanju organa”, prenosi agencija Hina.

Nije međutim tajan podatak da je vlada donela plan po kojem će se, uz sadašnjih 196 kilometara ograde na granici s Hrvatskom, od čega je 116 kilometara ograde sa žilet-žicom i 80 kilometara panelne ograde, do kraja godine postaviti još 40 kilometara panelne ograde.

U vladi premijera Janeza Janše, međutim, navode da nije reč o novoj javnoj nabavci za dodatnu ogradu, nego ispunjavanju ugovora koji je s jednom kompanijom iz Srbije avgusta 2019. godine potpisala prethodna vlada Marjana Šareca.

Da se planira nastavak postavljanja ograde prema Hrvatskoj potvrdio je prilikom svog predstavljanja u parlamentu pred imenovanje nove vlade ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, tumačeći to potrebom da se Slovenija zaštiti od potencijalnih ilegalnih migranata, posebno iz BiH, gde je više hiljada migranata koncentrisano u neadekvatnim centrima, a ne zna se da li su zaraženi korona virusom.

Hojs je kao nužnu meru predlagao da se, zbog situacije s epidemijom korona virusa u Sloveniji, deo granične policije prema Hrvatskoj zameni vojskom, što je parlament privremeno blokirao jer ministar nije dobio za to potrebnu dvotrećinsku većinu.

Kako pišu slovenački mediji, vlada nije odustala od te ideje i na njoj će insistirati pa razmišlja i o ideji privremenog proglašenja vanrednog stanja, jer u tom slučaju saglasnost parlamenta ne bi bila potrebna.

Kako navodi ljubljansko Delo, u prva tri meseca 2020. u Sloveniju je ilegalno ušlo oko 1.800 migranata, ali je velika većina vraćena u okviru readmisije na hrvatsku stranu.

EurActiv

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare