“Sloga ” podržava štrajk radnika “Jure”

LESKOVAC

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju punu podršku štrajku radnika južnokorejske kompanije “Jura”, koji je započeo u fabrici u Leskovcu, zahtevajući poboljšanje uslova rada i poštovanje radničkih prava.

Predsednik sindikata “Sloga” i narodni poslanik, Željko Veselinović, poziva srpsku javnost da pruži podršku radnicima u štrajku.

“Pozivamo celokupnu srpsku javnost da se priključi podršci radnicima Jure. Ovo nije samo borba za prava radnika u jednoj fabrici, već za dostojanstvo i poštovanje radničkih prava u celoj Srbiji,” rekao je Veselinović.

Veselinović je takođe apelovao na međusobnu kolegijalnost svih sindikata i zaposlenih u fabrici, posebno onih koji rade po ugovoru, da ne opstruišu štrajk radeći dok njihove kolege štrajkuju. “Radom za vreme štrajka ne štete ovom dokazanom eksploatatoru radnika, već direktno ugrožavaju interese svojih kolega i svoje,” naglasio je Veselinović.

Ovo nije prvi put da je kompanija “Jura” u centru pažnje zbog kršenja osnovnih radničkih prava i narušavanja ljudskog dostojanstva. Od početka rada u Srbiji, kompanija je gušila svaki oblik socijalnog dijaloga i poštovanja zakona i Ustava Republike Srbije. Među prvima su otkaz dobile predsednica i potpredsednica tek osnovanog sindikata “Sloga”, Marijana Ilić i Neva Vučković, zbog čega je naš sindikat održao protest ispred ambasade Južne Koreje u Beogradu. Takođe, sindikalac Dalibor Nikolić, jedini od 2.700 radnika južnokorejske kompanije “Jura” u Nišu, koji je 2022. godine “podigao glas” zbog tropskih temperatura u pogonima, bio je suočen sa represalijama.

Nezaboravljeni su ni slučajevi iz 2016. godine kada su mediji izveštavali da radnici nose pelene jer ne mogu ići u toalet, kao i 2020. godine kada je Jura optužena za nehuman tretman prema radnicima obolelim od koronavirusa. Ono što je najporaznije je da je ta kompanija 2013. godine donirala dva putnička automobila Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike na zahtev tadašnjeg ministra Jovana Krkobabića, čime je direktno obesmišljen rad Inspekcije rada koja deluje u sklopu tog ministarstva i što je za nas i celokupnu javnost bila čista korupcija. Donacija je primljena, a patnje radnika u toj fabrici su se nastavile.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju sve radnike Jure da se pridruže štrajku i solidarno brane svoja prava, a javnost i sindikati da pruže podršku ovim hrabrim ljudima u njihovoj borbi za dostojanstvo i bolje uslove rada, navodi se u saopštenju. (Sloga)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare