Šljunkarska mafija na delu: Uništavanje reke i puteva u Zablaću

ČAČAK

Meštani sela u Zablaću mesecima se žale na nemoguće uslove života zbog teških kamiona koji izvlače šljunak iz Zapadne Morave. Iako je saobraćajnim znakovima zabranjeno da puteve koriste teška vozila inspekcije i policija ne reaguju.

I dok gradonačelnik Čačka savetuje građanima da budu uporni u prijavljivanju, „Srbijavode“ su saopštile da nisu dali nijednu duzvolu da se iz korita reke izvlači šljunak.

Stotine kamiona dnevno prođe uskim seoskim putevima kroz Zablaće izvlačeći šljunak iz obližnje Zapadne Morave. Osim uništenih puteva i buke meštanima donose i  ogromnu prašinu pa je nemoguće biti napolju, a ugroženi su i usevi.

– Izvlačenje šljunka iz Zapadne Morave traje godinama, ali poslednje godine to je prevršilo svaku meru. Dnevno prođe preko 100 teških kamiona. Ovaj put nije predviđen za to opterećenje pa asfalt puca, pojavlju se rupe. Dva kamiona ne mogu da se mimoiđu, ulaze u kanale, u dvorišta ljudima, decu ne smemo da pustimo na ulicu a živimo na selu.  Osim kamiona ovuda više niko ne prolazi – priča Jugoslav Grbović iz Zablaća.

Na samom ulazu u selo stoji znak da je zabranjeno kretanje vozilima težim od 15 tona, ali građani kažu da inspekcije i policija ne žele da izlaze na teren.

– Nemamo nikakve uslove za život. Kanali pored puta su uništeni, voda nema kuda da ide, zidovi su počeli da upijaju vodu i naši domovi su ugroženi. Mi nemamo protiv gazde ništa, ali neki sistem mora da postoji pobogu ljudi. Nije ovo put za taj teret. Svaki kamion ima minimum 50 tona, a ograničenje je 15 tona. Jutros kao da su zlato otkrili na Moravi, svi su zaglavili ovde. Kamioni vamo, kamioni tamo.  Mora neko nešto da uradi, država, grad, selo – kaže  Slobodan Veličković.

– Došao sam da živim u Zablaže pre 12 godina. Nikad gori nije bio put nego danas. Asfalt je uništen potpuno, kanali…Može li neko da reši naš problem. Hteo sam da isteram pre neki dan svoj automobil i da ovo blokiram, da ne može da prođe nijedan kamion. Voda je pretila da uđe u kuću. Niko se više ne pojavljuje iz opštine. Trebalo je da dođe gradonačelnik, ali se niko nije pojavio. Kažu mi pojedinci ti si protiv države. Nema više ljudi u Zablaću. Od petorice da dođu četvorica će da se izmaknu  – priča  Joviša Erić.

Da apsurd bude još veći, građani kažu da se radi o nelegalnoj šljiunkari. To su nam potvrdile i Srbijavode. Kako navode u odgovoru našoj redakciji, između Čačka i Kraljeva nije izdata nijedna dozvola za izvlačenje nanosa.

U svom dopisu „Srbijavode“ navode sledeće:

  • Članom 10a Zakona o vodama („Službeni glasnik RS“, br. 30/10, 93/12, 101/16, 95/18 i 95/18-dr. zakon) utvrđeno je da se vodno zemljište u javnoj svojini može dati u zakup pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima za namene utvrđene članom 10. tog zakona, između ostalog i za namene vršenje eksploatacije rečnih nanosa, u skladu sa tim zakonom i aktima.
  • S tim u vezi obaveštavamo Vas da JVP „Srbijavode“, VPC „Morava“ Niš, Radna jedinica „Zapadna Morava“ Čačak, na području od Kraljeva do Čačka, nije izdalo vodna akta za eksploataciju rečnih nanosa.
  • Ukazujemo da su Planom vađenja rečnih nanosa utvrđene planirane lokacije, planirane količine rečnih nanosa i lokacije na kojima nije dozvoljeno vađenje rečnih nanosa, kao i uslove za vađenje rečnih nanosa.
  • Kontrola eksploatacije rečnih nanosa se vrši pomoću kontrolnog geodetskog snimanja i izveštaja o količinama iskopanog rečnog nanosa u okviru projekta eksploatacije, a koji se dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkoj direkciji za vode, nadležnoj vodnoj inspekciji i JVP „Srbijavode“.
  • Takođe, ukazujemo da je za kontrolu nelegalne eksploatacije rečnih nanosa, nadležna vodna inspekcija u skladu sa Zakonom o vodama, navodi se u odgovoru.

Da se radi o nelegalnoj šljunkari zna i gradonačelnik Čačka, ali savetuje građane da budu uporni u prijavljivanju.

– Upoznat sam sa problemom građana u Zablaću. Postoje saobraćajni znakovi koji definišu tonažu. Mi smo uradili nove puteve u tom delu i neprihvatljivo da se oni oštećuju. Mnogo je divljih iskopa šljunka decenijama unazad. Borimo se koliko možemo. Animiramo i molimo republičke inspektore da izlaze na teren, da pišu prijave i  zabranjuju takve aktivnosti.  Molim i ovoga puta građane da budu aktivni i da ukažu na sve to i da mi kanališemo inspektore – rekao je gradonačelnik Milun Todorović.

Medjutim država i dalje nema nameru da zaštiti građane i pokazuje nemoć da se suprostavi nelegalnim šljunkarama  na Zapadnoj Moravi o čemu svedoče i snimci načinjeni dronom. I nakon mesec dana od upućenih pitanja i upozorenja ništa se nije promenilo, pa i dalje nesmetano traje  eksploatacija šljunka.

U Crnoj Gori i Vojska u borbi protiv ‘građevinske i šljunkarske mafije’Vojska Crne Gore uključila se helikopterom u osmatranje terena na kojem se vršila nelegalna eksploatacija šljunka, koja je ugrožava vodoizvorišta nadomak Podgorice.Zbog višedecenijskog iskopavanja šljunka iz korita rijeke Morače, to vodoizvorište sa kojeg se snabdijeva Crnogorsko primorje ugroženo je smanjenjenjem dotoka vode.Iako je od decembra 2020. Vlada zabranila vađenje pijeska i šljunka iz Morače i Cijevne, nadležni nijesu uspjeli da zaustave te nelegalne aktivnosti pa je premijer Dritan Abazović 25. januara najavio angažovanje Vojske.Centar za proučavanje ptica je 2017. godine preračunao da se iskopine šljunka prostiru se na više od 300.000 metara kvadratnih i da je izvađeno više od 12 miliona kubnih metara, koji su korišćeni uglavnom u građevinskoj industriji:„Uz prosječnu cijenu od 11,50 eura po kubiku, vrijednost iskopanog materijala je 138 miliona eura. Računica je i više nego jasna – država svoje resurse stavlja na raspolaganje povlašćenim pojedincima koji joj tu „uslugu“ vraćaju trajnom devastacijom“.Centar je procijenio i da će Morači biti potrebno duže od vijeka da se oporavi.

Izvor i foto: Ozonpress

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare