Skupština grada Niša usvojila treći rebalans budžeta

NIŠ

    Skupština grada Niša usvojila je danas treći rebalans budžeta koji predvidja korekciju odredjenih budžetskih stavki, ali ne i izmenu ukupne vrednosti budžeta. Srekretar Sekretarijata za finansije Danijela Spasović izjavila je da budžet i dalje iznosi 10,7 milijardi dinara, ali da se rebalansom opredeljuju 15 miliona za Divljanu i 30 miliona dinara za transfere gradskim opštinama.
   Rebalansom, je izdvojeno 15 miliona dinara za dugovanja i plata zaposlenih u odmaralištu “Divljana”. Opštinama Medijana, Pantelej i Crveni Krst odobreno je dodatnih ukupno 30 miliona dinara. 


 “Rebalansom su samo preraspodeljeni određeni rashodi, poput izdvajanja za “Divljanu” i transfere opštinama od 30 miliona dinara, za realizaciju njihovih programskih i projektnih aktivnosti do kraja godine. U budžetu je ostvareno 700 miliona dinara više za prvih devet meseci nego u istom periodu prošle godine. Najznačajnije povećanje prihoda je od poreza na zarade i na imovinu. Napravljene su i uštede u procesu javnih nabavki, te su ti rashodi umanjeni”, obrazložila je Danijela Spasović, dodajući da će gradski budžet za narednu godinu biti usvojen u zakonskom roku do 20. decembra ove godine.
    Odbornička grupa DS-a pozdravila je pomoć “Divljani”, ali zatražila utvrđivanje odgovornosti za nadležne zbog postojećeg stanja u ustanovi. 
    “Tražili smo ranije 15 miliona dinara za Divljanu i to je ostvareno. Ali, problem je što niko ne govori o odgovornosti nadležnih ljudi za stanje u Divljani i što radnici nisu redovno primali plate. Takođe, imamo najsiromašniji program investicija ikada, dva-tri puta manji nego ranije”, naglasio je Miodrag Stanković, šef odborničke grupe DS-a na pres konferenciji. 
    Predstavnici “Niške inicijative” su prethodnih dana obišli odmaralište u Divljani.
     “Davanje “Divljani” je korektno. Ali, prilikom obilaska objekta, u kojem su bili migranti, utvrdili smo da je veoma ruiniran, praktično kompletan nameštaj više nije upotrebljiv. A to znači da će biti potreban ozbiljan plan za renoviranje enterijera. Tražili smo od gradske vlasti da nam pruži na uvid analitičke kartice dugovanja “Divljane”, naglasio je Srđan Nonić, šef odborničke grupe “Niška inicijativa”. 
    Predstavnici odborničke grupa “Niš, moj grad” istakli su da su sačinili predlog mera za uštede u budžetu do 700 miliona dinara.  

Na sednici je usvojena i odluka o osnivanju preduzeća “Naučno-tehnološki park”. Takođe, odbornička većina usvojila je, između ostalog, plan detaljne regulacije kompleksa “Ardija”, gde će se graditi 3.200 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i izmene i dopune programa razvoja infrastrukture i programa njenog održavanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare