Skup “Mural mora pasti” održan u Beogradu

BEOGRAD

Aktivisti okupljeni oko Društva za održivu budućnosti – Koraci i članovi mnogih drugih organizacija organizovali su na Cvetnom trgu u Beogradu protestni skup pod nazivom “Mural mora pasti”, a cilj je, kako su poručili, da pošalju poruku vlastima i javnosti da državne institucije ne smeju da štite lik osuđenog ratnog zločinca.

Uoči početka skupa, na Cvetnom trgu se okupilo više desetina pripadnika desničarske organizacije Levijatan, koji su skandirali Ratku Mladiću, a učesnicima skupa upućivali uvrede da su ustaše.

Između dve grupe tokom protesta nalazio se korodon policije koji je sprečio da eventualno dođe do fizičkih sukoba.

Aktivistkinja Aida Ćorović poručila je da sa Cvetnog trga počinje antifašistička revolucija i istakla da je
Hitlerov pad počeo kada je odlučio da skuplja dečake i struže “dno kace”, dodavši da će se to desiti i Aleksandru Vučiću.

“Beograd je srebreničkim cvetovima poslao poruku da ćemo pobediti i pobedićamo jer je naše pogonsko gorivo ljubav. Ja volim čak i ove dečake koji nas vređaju, oni su sami, mrze i boje se, i zato će izgubiti. Sve rade iz straha i nemoći – koliko mora biti dubok njihov očaj kada su nasrnuli na dve žene”, kazala je Ćorović.

Odgovarajući na optužbe da je svojim aktivizmom u vezi murala “razvodnila energiju” i “zamaglila” raspravu o Zakonu o referendumu, Ćorović je poručila da su svi zakoni, od referenduma, projekta Rio Tinto ili Makiša mogući samo zato što je Ratko Mladić “heroj” i što smo potonuli u fašizam.

“Onog trenutka kada shvatimo da je to naša neprebolna rana i da je to rak koji moramo da odsečemo, imaćemo dobre zakone. Kada Srbija bude pogledala sebi u oči i rekla da je Mladić ratni zločinac, počeće ozdravljenje”, poručila je Ćorović.

Učesnicima protesta obratila se i Jelena Jaćimović, aktiviskinja koja je privedena kada je zajedno sa Aidom Ćorović bacila jaja na mural Mladića, i naglasila da su njih dve uradile nešto “potpuno normalno”.

“Verujem da bi to uradio svako od vas koje poštujem”, rekla je učesnicima skupa.

Marko Oljača iz organizacije “Koraci” pozvao je pripadnike “dela opozicije” da se jasno odrede, ne samo prema Ratku Mladiću, već i o celom nasleđu devedesetih.

“Potpuna je sramota što oni ćute i što danas nisu ovde”, kazao je Oljača.

Ivan Đurić iz Inicijstive mladih za ljudska prava ocenio je da nisu najveći problem “nasilnici koji su se okupili”, već to što oni štite mural Mladića, koji je 11. jula 1995. u televizijsku kameru rekao da Srebrenicu poklanja srpskom narodu.

“Zato je toliki naš dug i odgovornost prema žrtvama genocida Srebrenici, jer je to, navodno, rađeno u naše ime”, rekao je Đurić.

Novinar Rade Radovanović istakao je da “Aleksandar Vučić mora pasti zato što gazi Ustav, ne poštuje zakone i radi šta hoće, i zato što je na čelu zavere ćutanja u vezi genocida”.

“Ponaša se kao tiranin, mora pasti, a zato što je svestan te činjenice, on naručuje crteže i murale”, ocenio je Radovanović.

Reditelj Stevan Filipović ispričao je da su mu u ustaškim logorima ubijani članovi porodice.

“Kao neko iz takve porodice, ja ne mogu da budem građanin zemlje koja štiti ratnog zločinca koji je ubio 8.000 ljudi i meni su oni koji podržavaju Mladića i ustaše praktično isti”, rekao je Filipović i ukazao da
“ovde ne komuniciramo sa nekim klincem koji je nažvrljao neku budalaštinu na zidu, već sa državom koja je nedvosmisleno stala iza ratnih zločinaca”.

“Najveći mural ratnim zločincima je ovaj režim, to je spomenik devedesetima”, kazao je Filipović.

Aktivista iz Novog Sada Brajan Brković smatra da “nikada niže nije bila spuštena lestvica patriotizma, jer je dovoljno da Služba da tri gajbe piva da podigneš zastavu”.

“Pravi patriotizam je biti ovde, najveći patriotizam je istina i ono što mi branimo: sve žrtve su moje, a nijedan zločinac nije naš”, rekao je Brković učesnicima skupa “Mural mora pasti”.

Iako je bilo najavljeno da će učesnici skupa organizovano otići do murala Mladića u Njegoševoj ulici, od toga se odustalo iz bezbednosnih razloga.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare