Skup anesteziologa u Leskovcu

 

 LESKOVAC

U organizaciji Službe za anesteziologiju i reanimatologiju Opšte bolnice Leskovac, u Narodnom pozorištu  danas je održan seminar “Savremeni koncepti u izvodjenju regionalne anestezije i analgezije” na kome su učestvovali anesteziolozi iz cele zemlje.

Kako je rekao načelnik anesteziologije i reanimatologije OB Leskovac, Radomir Mitić, prvi deo seminara bio je vezan za bezbolni porodjaj koji je jako važan, dok je drugi deo skupa obuhvatio periferne merne blokove, s tim što je akcenat stavljen na njihovu primenu. Primenom perifernih mernih blokova, broj postoperativnih komplikacija je mnogo manji, a oporavak pacijenta, brži, a bržim oporavkom pacijenta, smanjuju se i troškovi lečenja, konstatovao je Mitić.

“Porodjaj je najvažniji trenutak u životu svake žene i buduće majke. Iako postoje i druge metode, epidural je, trenutno, najefikasniji metod za bezbolni porodjaj. Imamo ambulantu koja u odredjenom periodu funkcioniše kao savetovalište za bezbolni porodjaj, tako da svi zainteresovani mogu da dodju i dobiju prave informacije”.

Mitić, takodje, kaže i da je epiduralna metoda u Srbiji počela da se primenjuje 1995. godine i da se od tada sporadično razvijala. Medjutim, od donošenja odluke, prošle godine, da bezbolni porodjaj bude besplatan, broj zahteva za epiduralnom metodom se povećao.

On dodaje i da strah od anestezije i dalje postoji, uglavnom zato što su ranije metode anestezije prouzrokovale veliki broj loših ishoda.

“Uvodjenjem novih, savremenih, procedura sa lekovima koji su izuzetno bezbedni i sa modernom tehnologijom, rizik je praktično minimalan. Od prvog trenutka uvodjenja u anesteziju, vitalne funkcije pacijenta pratimo i bezbednost je na visokom nivou. Opšta bolnica Leskovac, trenutno ima 14 specijalista anesteziologa i dvoje na specijalizaciji”, objašnjava Mitić.

Naučnom skupu, prisustvovao je i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović i tom prilikom podsetio da je Odeljenje za anesteziologiju osavremenjeno sa dva najmodernija monitora za praćenje vitalnih funkcija bolesnika u toku anestezije, kao i novim defibrilatorom za reanimaciju.

Seminar “Savremeni koncepti u izvodjenju regionalne anestezije i analgezije” organizovan je i uz podršku Sekcije za anesteziologiju, intenzivnu terapiju i terapiju bola Srpskog lekarskog društva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare