Skoro pola miliona siromašnih u Srbiji, u riziku od siromaštva skoro 30 posto stanovništva

BEOGRAD

Srbija je zemlja sa izrazitim ekonomskim i socijalnim nejednakostima, siromašnih je sve više, izdvajanja za socijalnu pomoć iz godine u godinu su sve manja a naše stanovništvo je među najsiromašnijim u Evropi, upozorila je danas Fondacija Centar za demokratiju (FCD) povodom Svetskog dana socijalne pravde.

FCD je uputio poruku solidarnosti ugroženim pojedincima i grupama i pozvao državne institucije da omoguće dostojanstven život svim građanima Srbije, na šta se naša država i obavezala nizom međunarodnih dokumenata u oblasti socijalnih prava.

“Prema raspoloživim podacima, oko 450.000 ljudi, odnoso 6,9 odsto stanovnika živi u apsolutnom siromaštvu, a u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti nalazi se oko dva miliona ili 29,8 odsto građana Srbije”, navodi se u saopštenju.

Upozoravaju da su posebno zabrinjavajući podaci o siromaštvu najugroženijih društvenih grupa, stanovništva u ruralnim područjima, nezaposlenih i pripadnika romske populacije.

“Srbiji je preko potreban zakonski i strateški okvir koji će adekvatno odgovoriti na preteće siromaštvo i rastuće društvene nejednakosti, pre svega izmene Zakona o socijalnoj zaštiti i donošenje Strategije za iskorenjivanje siromaštva i Strategije socijalne zaštite”, ističe FCD

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare