Škole spremne za završni ispit, poslednja provera znanja za đake

NIŠ

Radi spovođenja mera zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti učenika i zaposlenih završni ispit će se 27, 28. i 29. juna polagati u prostorijama tačno određenih osnovnih  škola prema rasporedu koji je školama dostavila svaka okružna komisija, navodi se u Planu sprovođenja završnog ispita.

   Ovaj plan, kako piše, sačinjen je na osnovu predloga Ministarstva unutrašnjih poslova, da bi se osigurala bezbednost đaka i nastavnika zbog velikog broja dojava o postavljenim eksplozivnim napravama sa kojima se škole suočavaju poslednjih mesec dana. Ministar prosvete Branko Ružić ranije je rekao da je za oko 60 odsto smanjen broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispiti.

                                 U Ministarstvu prosvete kažu da se prilikom izrade rasporeda vodilo računa o veličini prostora, raspoložive velike prostorije, broj učionica.

                                Direktori škola, u čijem prostoru polažu učenici jedne ili više škola, sačinjavaju plan prostornog rasporeda za svaku školu o čemu obaveštavaju direktore drugih škola. Pre polaganja ispita škole će biti detaljno pregledane od strane stručnih lica, a potom zaključane i niko neće moći da im pristupi. Svi koji ulaze u škole biće kontrolisani, tako da, ako se i dogodi da stigne neka dojava deca neće biti evakuisana jer je unapred obezbeđena njihova bezbednost. I tkom trajanja završnog ispita škole će biti nadgledane od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

                                Prema rečim direktor nekoliko osnovnih škola u Nišu pripreme za izmenjeni način polaganja završnog ispita se privodi kraju. O novinama su obavešteni roditelji i učenici.

                                „Budući da učenici naše škole završni ispit polažu u drugoj školi održani su sastanci sa roditeljima đaka osmog razreda koji su o svemu detaljno obevešteni. Reakcije roditelja su pozitivne i svi su se složili sa dataljima organizovanja završnog ispita na način kako je sada planirano. I deca su mirno prihvatila ideju da će testove rešavati u školi koja nije njihova matična škola. Nakon toga su nastavili da se pripremaju za ispit kako bi postigli što bolje rezultate. Čini se da je kod svih koji su na ovaj ili onaj način povezani sa završnim ispitimo fokus na tome da deca što bolje urade testove jer im od toga zavisi nastavak daljeg obrazovanja“, kaže direktor OŠ „Kole Rašić“, Saša Tončić.

                                U Osnovnoj školi „Bubanjski heroji“ pripreme za završni ispit, takođe, teku po planu. Verica Radenković, direktorka ove škole kaže da su oni u nešto drugačijoj situaciji jer njihovi učenici malu maturu polažu po već ustaljenom planu i neće imati decu iz neke druge škole.

                              Osmaci iz Osnovne škole „Radoje Domanović“ završni ispit će polagati zajedno sa vršnjacima iz škole koja je za to određena.

                            „Kada se radi o tehničkom izvođenju ispita plan je da deca iz različitih škola budu i fizički odvojena. Mi smo u školi u kojoj će naši učenici rešavati testove dobili ceo jedan sprat i prostor za profesore. Naše  đake profesori će iz naše škole odvesti do mesta gde polažu završni ispit. Već smo sa kolegama iz te škole sve proverili zajendičkim snagama i pripremili. Obeležavaju se klupe za učenike, prolaz do mesta gde će sedati i još  neki sitniji detalji“, kaže direktorka OŠ „Radoje Domanović“, Dušica Tričković.

                               Na ovaj način biće ispoštovana i preporuka resornog ministarstva da se raspored napravi tako da učenici jedne škole budu u istom prostoru, kao i da se prilikom ulaska u školu, ako je to moguće koriste posebni ulazi.

                              Tričković dodaje da u vreme polaganja završnog ispita škole u kojima se on ne organizuje ostaju potpuno prazne i zaključane. U njima se neće nalaziti ni pomoćno osoblje, kao ni zaposleni u stručnim službama i računovodstvu. Sve aktivnosti poput podele knjižica, besplatnih udžbenika i održavanja sednica veća škole će obaviti po završeku male mature.

                              „Sve ostalo se odvija po planu kako je to bilo i do sada. Danas sa decom radimo na psihološko- socijalnoj podršci, a u planu je i antistres program. To smo i inače radili i do sada. To podrazumeva da deci damo odgovore na sva njihova pitanja i nedoumice kako bi što opušteniji izašli na završni ispit.“, objašnjava Tričković.

                                Osim što će škole biti dobro obezbeđene, obezbeđeni su i testovi koje će učenici rešavati na završnom ispitu što je uobičajena procedura posle 2013.godine kada je došlo do „probianja“ testova a koji su izneti iz štamparije. Testovi su već odštampani u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i nalaze se u sefu. Do škola će biti dostavljeni pod strogom kontrolom.

                             Dalji tok završnog ispita ostaje isti kao i do sada. Pošto se završi polaganje ispita u  prvom danu testovi odlaze na skeniranje. U Nišu se to obavlja u ETŠ „Nikola Tesla“ a tu se slivaju testovi iz sedam upravnih okruga. Skenirani testovi se šalju za Beograd. Pregledaju ih profesori iz različtih gradova tako da jedan test pregledaju dva profesora.Ukoliko se rezultati ne slažu, sledi provera u trećem pregledanju. Kako su testovi šifrirani može da dogoditi da test učenika iz Niša pregledaju profesori iz Subotice i obrnuto. Na taj način se obezbeđuje ispravnot u pregledanju testova.

                           Učenici će testove rešavati tri dana, prvog, 27.juna je test iz srpskog jezika. Ispit počinje u 9  i traje do 11 sati. Učenici u školama moraju da budu bar sat vremena ranije kako bi na vreme bili raspoređeni do svojih mesta i spremni za početak ispita.

                        Drugog dana, 28.juna, u isto vreme, polaže se test iz matematike, a trećeg dana, 29.juna i kombinovani  test sa pitanjima iz pet predmeta.

                       Preliminarni rezultati biće objavljeni 1.jula nakon sledi vreme za žalbe. Konačni rezultati biće objavljeni 5.jula, a istog dana kao i 6.jula učenici će popunjavati liste želja. Konačni rezultati rasporeda po srednjim školama biće objavljeni 13. jula kada će srednje škole objaviti i preostala slobodna mesta za drugi upisni krug. Osmaci će se u srednje škole upisivati 14. i 15.jula.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare