Škole širom Srbije obeležavaju 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

NIŠ

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je osnovne i srednje škole da kroz rad sa učenicima obeleže značajan jubilej – 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Cilj je da se unaprede već stečena znanja o ovoj temi, kao i da se razvijaju interesovanja učenika za čitanje i proučavanje književnog stvaralaštva Ive Andrića.

                        Pošto je na svim nivoima sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji Ivo Andrić jedan od najzastupljenijih pisaca u programima nastave i učenja za predmet Srpski jezik i književnost, predlažemo školama, odnosno nastavnicima da na prigodan i podsticajan način sa učenicima obeleže ovu godišnjicu, ukazujući pre svega na univerzalnost i visoke umetničke domete Andrićevog književnog stvaralaštva“, navodi se u dopisu školama.

                         Ministarstvo je preporučilo da se u sklopu takvih obeležavanja izdvoje i na primeren način komentarišu izvodi iz Andrićeve besede „O priči i pričanju“, koje je veliki pisac izgovorio na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu, 10. decembra 1961. godine, a koji čitaocima i istraživačima daruju najbitnije ključeve za upoznavanje i razumevanje piščeve poetike.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Nenačitani prosvetari
Nenačitani prosvetari
2 godine pre

Komisijski ispitati sve prosvetare u Srbiji, koliko su knjiga ovog nobelovca proĉitali, pa ih onda propitati, da prepričaju. Kladim se da dobrih 90% nije bilo ni u kakvom kontaktu sa njegovim knjigama.
I šta se onda slavi? Laž i licemerje?