Škole otvorile vrata prvacima

NIŠ

Nova školska godina zvanično počinje 1.septembra, ali je prijem prvaka organizovan tokom jučerašnjeg dana odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi se smanjila gužva po školama zbog epidemiološke situacije. Prvake su kao i ranijih godina dočekali stariji đaci priredbom kojom su im poželeli dobrodošlicu, a predstavnici lokalnih samouprava su se potrudili da i samo požele sedmogodišnjacima srećan početak školovanja uručivši im prigodne poklone. Tako je bilo i u Osnovnoj školi „1.maj“ u Trupalu gde je prijemu prvaka prisustvovao je predsednik GO Crveni Krst profesor dr Miroslav Milutinović i tom prilikom uručio poklone sedmogodišnjacima ali i školi koja je sada dobila laptop.

Dvorište škole u Trupalu je bilo puno mališana i njihovih roditelja koji su došli da sa decom podele za njih najsvečaniji dan.

                    „Na  teritoriji GO Crveni Krst je sedam osnovnih škola i 11 isturenih odeljenja, a ove godine u prvi razred je upisano 260 đaka. Rukovodstvo opštine danas je školarcima poželelo srećan početak nove školske godine, za prvake smo doneli i poklone a školi poklanjamo laptop. Opština uspešno sarađuje sa školama, uvek smo tu kada im je potrebna pomoć, materijalno i ne bilo koji drugi način. Već smo opredelili 70 000 dinara za  opremu koja je namenjena školi u Trupalu. Iz opštinskog budžeta smo izdvojili milion dinara za svih sedam škola sa naše teritorije, a novac će biti raspoređen prema njihovim potrebama“, kazao je profesor dr Miroslav Milutinović.

                  Prvake u Trupalu je pozdravila i dobrodoščicu im poželela i direktorka škole Vera Kostić koja sa ponosom ističe da je ove godine upisana jubilarna 100 generacija učenika. U prvi razred je upisano 23 đaka što je isti  broj kao i prošle godine.

                  „Škola je spremna da krene sa realizacijom nastave, po  odeljenjima nastava kreće sutra, a od Školske uprave smo dobili upustva o načinu realizacije nastave.Pratićemo i upustva  za primenu mera koje se odnose na sprečavanju epidemije koviv. Nadam se da ćemo što duže ostati u učionicama jer smo se svi pomalo uželili škole. Za učenike prvog i drugog razreda ima i novina u gradivu.Radi se o novom predmetu Digitalni svet. Škola je spremna i za to, opremili smo prošle godine donacijom NIS-a informatički kabinet tako potpuno spremno dočekujemo i taj deo nastave“, kazala je direktorka Vera Kostić.

                Za polazak u prvi razred su spremni i mališani.

                „Puno sam se pripremala za polazak u školu, učila sam slova i znam da brojim do deset.Nešto malo sam učila u predškolskom. Volela bih da imam puno drugarica u školi“, očekivanja su sedmogodišnje Aleksandre Stojanović.

               Slično razmišlja i Danica Jovanović, njena drugarica iz predškolskog razreda.

                „Učila sam da crtam, da čitam ali najviše da brojim. Mama je rekla da će u školi biti lepo i  da ću imati puno drugara. Kupila sam i sveske i knjige“, dodaje Danica.

                Deca sa osmehom prihvataju polazak u školu, ali roditelji pomalo strahuju posebno zbog onlajn nastave.

                „Mislim da roditelji polazak svoje dece u prvi razred preživaljavaju stresnije od dece.Za nas je sve ovo novo. Jako nas brine i cela ova situacija. Deca su nam u predškolskom razredu bila po grupama. Nisu se ni upoznali svi. Voleli bi da sada budu svi zajedno, zbunjuje nas i onlajn nastava ali se nadamo da će sada biti sve u redu“, kaže mama Sanja Jovanović.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare