Školarina na fakultetima niškog Univerziteta od 45 do 150 000 dinara

NIŠ-LESKOVAC

Brucoši koji ostvare  dobre rezultate na prijemnim ispitima i osvoje dovoljno poena da budu iznad crte i da se školuju o trošku države neće brinuti oko školarine, ali oni koji su samofinansirajući moraće da izdvoje sredstva za studiranje. Školarine su različite od fakulteta do fakulteta i kreću se, prema rečima profesora dr Vlastimira Nikolića, prorektora za nastavu Univerziteta u Nišu, od 45.000 do 150.000 dinara. Dodaje i da studenti troškove studiranja, to je već praksa koja traje nekoliko godina, mogu da plate u  više mesečnih rata.

 Najniža  školarina je  na Tehničkom fakultetu u Leskovcu i iznosi 45.000 dinara dok će samofinansirajući studenti  koji upišu studijski program upravljanje projektima u graditeljstvu školarinu platiti 150.000 dinara.

                           “Cene školarine  nisu menjane već nekoliko godina, a  kreću se u rasponu od 45.000 na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i Mašinskom fakultetu na smeru mašinsko inženjerstvo, dok je  150.000 na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu na novootvorenom smeru upravljanje  projektima u graditeljstvu. Školarina na Medicinskom fakultetu na integrisane akademske studije 100.000, a na integrisane akademske studije stomatologije i farmacije 120.000 dinara. Tolika je školarina in a Fakultetu umetnosti. Kod ovih fakulteta mora da se ima u vidu činjenica da ti  studijski programi zahtevaju mnogo materijala koji se koriste u nastavi i na vežbama koje ne može da pokrije ni ova cena ali se fakulteti snalaze kako znaju i umeju”, kazao je profesor dr Vlastimir Nikolić.

                            Dodaje da cene nisu menjane najmanje pet godina unazad a kao razlog navodi da su i fakulteti i sam Univerzitet svesni činjenice da još uvek  finansijska situacija roditelja dece koja studiraju u Nišu  nije najpovoljnija.

                            “Iz tog razloga se trudimo da na neki način pomognemo. Skoro svi fakulteti  izlaze samofinansirajućim studentima u susret i na taj način što im omogućavaju da školarinu isplate u više mesečnih rata i to od  6 do 10 rata”, kaže Nikolić.

                            Prema njegovim rečima školarina  od 150.000 dinara koju je GAF predložio za novootvoreni smer je gotovo pod znakom pitanja.

                            “Iz razgovora sa dekanom ovog fakulteta mislim da je došlo do nesmotrenosti prilikom određivanje visine ove školarine. Kada budu  videli odziv dece koja žele da studiraju kao samofinansirajući studenti pojaviće se povratna sprega i oni će morati u narednom  periodu morati da koriguju tu cenu. Sa tim se složio i dekan fakulteta i mislim da će  ta cena biti vrlo brzo korigovana”, naglašava prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu profesor dr Vlastimir Nikolić.

                            Na  nekim fakultetima je školarina različita i zavisi od studijskog programa.Tako na Mašinskom fakultetu školarina je 45 ili 60.000 dinara u zavisnosti za koji studijski program su se kandidati opredelili. Slično je i na  Građevinsko-arhitektonksom fakultetu gde se školarina kreće od 70.000 na studijskom programu za građevinarstvo do 90.000 dinara na integrisanim akademskim studijama arhitekture.

                              Pedagoški fakultet u Vranju i ove godine studije samofinansirajućim studentima naplaćuje 60.000 dinara. Samofinansirajući studenti će svoje studiranje na Fakultetu zaštite na radu plaćati 72.000 dinara, a na PMF-u 75.000 dinara, dok će studenti Filozofskog fakulteta  školrinu platiti 78.000.

                             Brucoši Pravnog fakulteta koji sami pokrivaju troškove studiranja na godišnjem nivou izdvojiće 83.000 dinara, dok je cena školarine na Elektronskom fakultetu 89.000 dinara a na  Ekonomskom fakultetu 90.000 dinara.

                            Studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja godinu platiti 100.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare