Škola “Svetozar Marković” najbolja u kvizu “Igraj za život droga jok bre”

LESKOVAC

Najbolja škola u kviz takmičenju „Igraj za život, droga jok bre“ je OŠ „Svetozar Marković“, dok je drugo mesto pripalo OŠ „Bora Stanković“ iz Vučja. Treće mesto osvojila je OŠ „Vuk Karadžić“ iz Pečenjevca, a četvrta je OŠ „Vožd Karađorđe“.

Njima su danas podeljene nagrade  i tako obeležen i 26. jun, Svetski dan borbe protiv zloupotrebe droge.

 

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 80.000 zavisnika od droge. Iako nema zvaničnih podataka, stručnjaci tvrde da je oko 60% mladih u kontaktu sa drogom, što ukazuje na značaj i potrebu za intenzivnim sprovođenjem preventivnih aktivnosti, posebno među mladima.
Potpredsednica Odbora za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti Valentina Aksentijević Mitrović rekla je da prevencija bolesti zavisnosti predstavlja ozbiljan problem, kao i da je borba protiv njega ozbiljan posao.
„Rezultati te borbe nisu odmah vidljivi, nekad je potrebno da prođu godine da bi efekti bili vidljivi. Primer neprestane borbe i zalaganja za podizanje svesti o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci je Odbor za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti, koji već pet godina aktivno realizuje edukaciju o štetnosti upotrebe droge za učenike šestog razreda na teritoriji Grada Leskovca, kao i kviz na istu temu. U početku je postojala velika nezainteresovanost učenika, na šta ukazuje podatak da je u prvom serijalu kviza učestvovalo samo deset ekipa. Danas, posle pet godina aktivne kampanje, na kvizu je učestvovalo 34 ekipa iz 20 škola sa teritorije Grada Leskovca. Učenici su pokazali zavidan nivo znanja o štetnosti i zloupotrebi droge, ali i zainteresovanost da to znanje i unaprede.“
Podršku ovoj akciji pružila je i lokalna samouprava na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, koji je podsetio da Odbor za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti više od deset godina podiže svest mladih o štetnom uticaju psihoaktivnih supstanci i trudi se da kroz projekat „Igraj za život droga jok, bre!“ promoviše zdrave stilove života.
„Problem narkomanije nije samo individualni problem, nego problem čitave zajednice i u njegovo rešavanje moramo da se svi uključimo, počev od porodica i škola do gradskih institucija. Ta borba zahteva upornost i stalnu angažovanost., jer nije ni malo laka. Koliko je bitna borba protiv narkomanije, toliko je važna i borba protiv verskih sekti, jer je štetnost jednaka, a posledice nesagledive,” rekao je Cvetanović.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare