SKGO mentor gradu Leskovcu u budžetiranju kapitalnih projekata


LESKOVAC


Gradu Leskovcu u prethodna dva meseca Stalna konferencija gradova i opština pruža mentorsku podršku za sprovođenje izmena Uredbe o upravljanju kapitalnim projektima i pravilnika koji je prate, objavljeno je na sajtu grada .

Paket podrške se u Leskovcu i u ostalim gradovima i opštinama u Srbiji sprovodi putem Programa EU Exchange 6.

Ovaj program predstavlja šestu fazu podrške Evropske Unije lokalnim samoupravama u Srbiji za ključne reformske procese na putu pristupanja EU, koja se kroz Program gotovo u kontinuitetu realizuje od 2004. godine.

SKGO je u Leskovcu održao radionice na kojima je predstavljen obrazac za predlaganje kapitalnih projekata i uputstvo za njegovo popunjavanje.

Danas je, u zgradi Jablaničkog upravnog okruga održan još jedan skup predstavnika Stalne konferencije gradova i opština i predstavnika lokalne samouprave grada Leskovca sa temom kapitalnog budžetiranja.

Pozdravnu reč dao je gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Goran Cvetanović i izrazio zahvalnost za podršku:

„Kapitalno budžetiranje, predmet podrške koju nam SKGO pruža, se tiče načina na koji će lokalna samouprava planirati investiranje sredstava iz budžeta i načina kako će kapitalne investicije biti izrađene u godinama koje dolaze. U našem gradu su do sada održane radionice gde su predstavljeni obrasci koji će se ubuduće, počev od naredne 2023. godine, koristiti za predlaganje kapitalnih projekata. Nakon dostavljanja obrazaca nadležnim odeljenjima, predlozi kapitalnih projekata se prosleđuju Komisiji koja ih boduje i donosi odluku o uključivanju u budžet grada.

Ovaj vid podrške je veoma značajan za nas i za unapređenje rada lokalne samouprave imajući u vidu da smo u prethodnim godinama konsolidovali budžet, a dobro raspolaganje i domaćinstvo upravljanje dovelo je do stabilnosti. Prošle godine izvršenje budžeta je bilo 98,2% što je više nego pozitivan rezultat. Poslednjih godinu dana svakodnevno na računu imamo između 850 i 950 miliona dinara, a danas 904 miliona dinara, iako ispunjavamo sve obaveze. Prema preporuci Vlade isplatili smo vaspitačima po 10 hiljada dinara. U Srbiji smo, sa Šapcem dominantni kada je reč o budžetu.”

Cvetanović je danas naglasio da će Komisija, čiji je on predsednik, a članovi načelnik GU grada Leskovca Miloš Cvetanović i određeni šefovi odeljenja, zajedički usmeriti projekte iskuljivo se vodeći dobrobiti građana i naglasio da je u toku Javna rasparava o Nacrtu budžeta za narednu godinu u kojoj pravo učešća imaju sva zainteresovana lica, organizacije, udruženja, subjekti. Osvrnuo se na neke od projekata u gradu koji su realizovani i one koji su u toku, poput putne infrastrukture i izgradnje stadiona. Podsetio je na jučerašnje potpisivanje Aneksa sporazuma za finansiranje ORIO programa i ponovo se zahvalio Vladi RS na odobrenim sredstvima. Pomenuo je i radove na rekonstrukciji glavne zgrade Opšte bolnice Leskovac uz napomenu da se čeka još jedna saglasnost Vlade RS kako bi radovi počeli.

Prisutnima se obratila i Mirjana Knežević Panajotu, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština. Ona je istakla da je smisao današnjeg radnog sastanka da se unapredi proces planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata, i to ne samo u delu u kom se oni uključuju u budžet, već i načini na koje od indirektnih korisnika dolaze do direktnih. U prethodnom periodu su prikupljani predlozi kapitalnih projekata, na današnjem sastanku je predstavljena metodologija njihovog ocenjivanja, a ono što sledi je rangiranje projekata i konačan zaključak o istima. Gđa Knežević Panajotu takođe je naglasila da je saradnja sa gradom Leskovcem sve vreme na vrlo visokom nivou, da je grad izuzetno profesionalno odgovorio na sve aktivnosti projekta, što zaslužuje posebnu pohvalu i zahvalnost, Navodi se u objavi na sajtu grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare