Sjedinjene Države doniraju Kosovu 50 respiratora kao podršku odgovoru na COVID-19

PRIŠTINA

Ambasada Sjedinjenih Država je, preko Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID), donirala Kosovu 50 potpuno novih, najsavremenijih respiratora kako bi pomogla u borbi protiv COVID-19. Ova donacija predstavlja realizaciju velikodušne ponude predsednika Trampa za isporuku kritično potrebne opreme kao i podšku Kosovu da što hitnije odgovori na pandemiju, saopšteno je danas iz američke ambasade u Prištini. 

“Respiratori marke „Viaire,“ koji su proizvedeni u Sjedinjenim Državama, odražavaju vrhunsku tehnologiju i u velikoj su potražnji. Njihova kompaktnost će omogućiti Kosovu veću fleksibilnost u lečenju pacijenata pogođenih virusom. Ova vitalna oprema se može pokazati spasonosnom za pacijente čija pluća ne funkcionišu adekvatno uprkos primanju kiseonika. 

„Kao odgovor na potrebu Kosova za dodatnom medicinskom opremom, Sjedinjene Države doniraju 50 potpuno novih, najsavremenijih respiratora. Ovaj izraz našeg američko-kosovskog partnerstva takođe je odličan primer sprege američke širokogrudosti i inovacije američke privatne industrije. Nadamo se da će ovi medicinski uređaji omogućiti zdravstvenim radnicima širom Kosova da spasu više života,“ rekao je ambasador Filip Kosnet. 

Pored samih respiratora, USAID finansira i paket podrške koji uključuje prateću opremu, instalaciju, garancije, planove servisiranja kao i vebinare preko interneta. Vebinari su razvijeni u saradnji sa Univerzitetom Kalifornije u San Francisku (UCSF) i pomoći će kosovskim zdravstvenim radnicima da pravilno i bezbedno koriste ove posebne respiratore. Ova donacija se nadovezuje na pređašnju pomoć u iznosu od 1,6 miliona američkih dolara koju su Stejt Department i USAID obavezali za Kosovo, u cilju podrške merama koje ono preduzima protiv pandemiju kao i pružanja operativne podršku i povećanja sposobnosti zaustavljanja daljeg prenošenja i ublažavanja posledica COVID-19”, navodi se u saopštenju iz ambasade SAD u Prištini. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare