Čavoški, Lompar, Mitrović, Jakšić i drugi podenli krivičnu prijavu protiv Vučića zbog Kosova

BEOGRAD-KOSOVSKA MITROVICA

Grupa intelektualaca, među kojima su akademik prof. dr Kosta Čavoški, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa KiM Marko Jakšić, Dragana Trifković i drugi, podneli su krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog akta veleizdaje. Oni ga u svojoj prijavi terete da se svojim iskazom zalaže za razgraničenje između srpske države i južne srpske pokrajine KiM, čime je ugrozio ustavni poredak i celovitost države Srbije.

Marko Jakšić kaže da Vučić želi da preda deo teritroije na kojoj je praktično nastala srpska država i da na ovaj način žele da spreče raspad i razbijanje celovitosti države Srbije.

Dejan Mirović apeluje na tužilaštvo da radi po zakonu i Ustavu.

„Ako ima profesionalizma i iole podele vlasti u Srbiji, oni će doći do istog zaključka kao i mi. Nekada je u krivičnom zakoniku bilo delo izdaje i veleizdaje. Danas se to promenilo u ugrožavanje teritorijalnog integriteta, priznavanje okupacije, što i stoji u našoj krivičnoj prijavi. Nadamo se da će tužilaštvo ovo usvojiti, da će doći do suđenja, a onda ćemo videti hoće li se Vučić pozvati na imunitet kao predsednik države. Ono što je posebno bitno je da mi tražimo da se nama dostave svi stenogrami njegovih tajnih razgovora sa Hašimom Tačijem: Mi idemo pravnim putem i očekujemo da tužilaštvo radi svoj posao, kao bi mogli da ukrstimo argumente, jer oni nemaju nikakve argumente osim neke isprazne priče o članstvu u Evropskoj uniji koja nemam nikakve veze sa pravom.“

Dragana Trifković kaže da Aleksandar Vučić sa svojim saradnicima, gde ubrajam i Tomislava Nikolića i Ivicu Dačića, od trenutka dolaska na vlast nije predstavio nikakav plan za rešavanje kosovskog pitanja, a znamo da su došli na vlast na talasu obećanja da će uraditi sve da povrate, odnosno sačuvaju Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

„Na žalost, oni su radili sve pogrešno i napravili velike korake ka odvajanju Kosova i Metojihe od Srbije. Najveći korak je napravljen 2013. godine potpisivanjem Briselskog sporazuma, tako da ova krivi8čna prijava je neusljiva, jer bilo koji građanin ako krene iz Srbije ka Kosovskoj Mitrovici videće da će doći do određenog dela gde će morati da pokaže svoja dokumenta i videti klasičnu granicu koja je uspostavljena, akoju je uspostavio režim Aleksandra Vučića, Ivice dačića i Aleksandra Nikolića. Napominjem da, ako neko od naših građana krene ka Novom Sadu i Autonomnoj pokrajini Vojvodini, videće da će stići bez ikakvih prepreka i da neće naići ni na carinu, ni na granicu. Ovim činom želimo da skrenemo pažnju javnosti, kao i da upozorimo Aleksandra Vučića da čini protivpravne korake, te da nema nikakvu platformu niti ustavna ovlašćenja da pregovara o teritoriji Kosova i Metohije, jer to nije njegova lična imovina.“

Trifković kaže i da im je poznato da Vučić vodi paralelne razgovore, jedne u Briselu, a druge u Vašingtonu, o čemu građani Srbije ne znaju ništa, a informacije o tome mogu da dobiju samo iz zapadnoevropskih ili albanskih medija.

„Ono što je bitno za nas je da nas očekuje nastavak tih pregovora, da je za 4. septembar najavljen susret u Vašingtonu sa Hotijem koji predstavlja nelegalne paralelne strukture na Kosovu. Vučić je već najavio da će možda tom susretu prisustvovati i Donald Tramp. U Belu kuću se ne ide na čajanku ili potpisivanje nekih ekonomskih dogovora, a mi se bojimo da on tamo može da potpiše bilo koji dokument koji mu se podmetne, jer i ne znamo o čemu pregovara.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
nema timova
nema timova
3 godine pre

Predsedniku narod sluzi da mu hrani ego, klanjajuci mu se, nazivajuci ga dozivotnim, sluzi mu da ga glasaju iako nista od onoga sto on radi ne razumeju. Predsednik to zna i ne trudi se da im objasnjava svoje postupke. Nego se po celi dan savetuje sa ljudima koje placa parama gradjana da ga nauce kako da se obrati narodu i obmane ih kako brine o njima. Niko nista ne zna sta stvarno predsednik prica po inostranstvu, uz koje uslove prodaje drzavu neprijateljima gradjana Srbije. A njegovi clanovi tima ne smeju da ga pitaju. Tek oni veze nemaju sta on radi u nase ime izvan Srbije?