SIVA EKONOMIJA DNEVNO “POJEDE” OSAM MILIONA EVRA

BEOGRAD

 

Ključni cilj Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je usvojila Vlada Srbije na inicijativu NALED-a i Saveza za fer konkurenciju, biće smanjenje obima sive zone sa 30,1 na 26,7% BDP-a odnosno za nešto više od milijardu evra do 2020.

Kao jedan od indikatora uspeha računaće se i smanjenje udela neprijavljenih radnika u ukupnoj zaposlenosti sa 24% na 17%, najavljeno je na konferenciji „Suzbijanje sive ekonomije i jačanje konkurentnosti Srbije“, koju su otvorili premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević i ambasadori SAD i Nemačke Majkl Kirbi  i Aksel Ditman.

Analize pokazuju da je zbog sive ekonomije budžet svakog dana uskraćen za 8 miliona evra, a svaki građanin za jednu prosečnu platu. Prema računici NALED-a, novac koji država gubi bio bi dovoljan da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlja (609 miliona evra ), da rekonstruišemo i opremimo sve opšte i specijalne bolnice(439 miliona evra), finansiramo plate vatrogasaca, policajaca i lekara (963 miliona evra) i ostatkom novca prepolovimo deficit budžeta.

Na konferenciji je predstavljen Nacionalni program kao prvi strateški dokument koji predviđa set mera za smanjenje nelegalnog poslovanja i neformalnog zapošljavanja i tom prilikom 2016. i 2017. proglašene su godinama borbe protiv sive ekonomije. Cilj Srbije je da sivu zonu spusti na nivo na kojem je bila u 11 zemalja srednje i istočne Evrope u trenutku kada su pristupale EU.

Ključne mere biće efikasniji nadzor nad tokovima sive ekonomije (bolja koordinacija inspekcija, saradnja inspekcija i carine),  smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja za privredu i građane, unapređenje sistema procesuiranja krivičnih dela i prekršaja protiv privrede, unapređenje sistema fiskalizacije i proširenje obuhvata fiskalizacije, poreske olakšice za preduzetnike i  privrednike koji tek počinju poslovanje, jačanje svesti o negativnim posledicama sive ekonomije i jačanje poreskog morala građana.

U radu na Nacionalnom programu učestvovalo je više od 100 učesnika iz javnog i privatnog sektora, organizacija civilnog društva i relevantnih stručnjaka, i ovo je prvi put da je Vlada Srbije direktno uključila privredu u rad Stručne grupe za izradu jednog ovakvog dokumenta, u saradnji sa NALED-om i Savezom za fer konkurenciju koji okuplja društveno odgovorne kompanije, najveće poslodavce i poreske platiše u Srbiji.

Nacionalna konferencija organizovana je u okviru Projekta jačanja konkurentnosti Srbije, koji je pokrenuo NALED, uz podršku USAID-a u decembru 2013.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare