Sindikat Sloga osuđuje ekonomsko nasilje nad radnicima Niške televizije

NIŠ

Udruženi sindikati Srbije Sloga sa ozbiljnom zabrinutošću osuđuju postupke uprave Niške televizije koji su doveli do toga da radnici od 3. decembra 2022. godine nisu primili platu, što iznosi šest neisplaćenih plata, saopštio je ovaj sindikat.

“Solidarišemo se sa radnicima koji prolaze kroz ovu tešku situaciju i ističemo da je ovo samo još jedan u nizu primera koji pokazuje kako vlast u Srbiji toleriše nasilje nad radnicima u obliku uskraćivanja prava na zarade i zdravstveno osiguranje. Uz to, dugovanja poslodavca prema Gradu i drugim institucijama ostavljaju radnike u nesigurnom položaju bez jasnog plana o tome kako će se situacija rešiti.

Pozivamo nadležne organe i institucije, ukoliko još postoje – da hitno reaguju kako bi osigurali da obaveze prema radnicima budu izmirene i da se obezbedi njihova pravna zaštita. Radnicima Niške televizije je potrebna hitna podrška kako bi očuvali svoje dostojanstvo i osnovna radna prava.

Takođe, pozivamo vlast da prestane sa hvalospevima o ekonomskim uspesima koji su u realnosti “Potemkinova sela” i spin za njihove ucenjene glasače. Pravi ekonomski uspeh ne može biti postignut dok radnici u Srbiji trpe zbog neisplaćenih plata, loših uslova rada i nedostatka osnovnih prava.

Udruženi sindikati Srbije Sloga staju uz radnike Niške televizije i sve radnike u Srbiji koji se bore za svoja osnovna prava, uz isticanje da ekonomsko nasilje, poznato i kao finansijsko nasilje, sve više postaje ozbiljan oblik zloupotrebe u kojem jedna osoba kontroliše pristup finansijskim resursima druge osobe, čime ograničava njenu sposobnost i drži je u ekonomskoj zavisnosti i ropstvu, saopštio je sindikat Sloga. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare