Na fudbalskom „Istoku” sve potaman

LESKOVAC-VLASOTINCE

U Srpskoj ligi „Istok”, i četiri zone koje su pod jurisdikcijom Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, prošlog vikenda, tačnije 11. juna, okončana je prvenstvena sezona za 2022/2023.godine. GFK Dubočica je osvojila šampionsku titulu i od naredne sezone igraće u Prvoj ligi Srbije. U zoni „Jug” najbolji su bili fudbaleri Žitorađe iz istoimenog mesta, dok je prvak u zoni „Centar” ekipa niškog Sinđelića, sa gotovo fascinatnim rezultatom od 29 bodova više od najbližeg pratioca, ekipe Moravca iz Žitkovca, a uz to i bez izgubljene utakmice. U zoni „Zapad” šampionskom peharu radovali su se fudbaleri ekipe Jedinstva 1936, dok su u grupi „Istok” fudbaleri Đerdapa iz Kladova bili najbolje plasirana ekipa na kraju prvenstvene trke. Sve ove četiri ekipe od jeseni biće u društvu najboljih srpskoligaških ekipa „Istoka”.
Fudbalski teren, dobro je znano, mesto gde se rešava pitanje pobednika, i kada se tamo dobije pobednik u sportskom nadmetanju, onda je i pravda zadovoljena. Da bi se stiglo do šampionskog trona moraju se ispuniti svi potrebni uslovi koji su postavljeni ispred svakog fudbalskog kolektiva. Sportsko i korektno ponašanje i poštovanje sportskog fer pleja u svakoj prilici moraju biti na najvišem nivou, jer to je jedan veoma važan segment u ostvarivanju postavljenih ciljeva.
Ivan Nikolić iz Leskovca je disciplinski sudija FSRIS i dugogodišnji fudbalski pregalac i priznati sportski radnik. On je godinama na izuzetno važnoj funkciji disciplinskog sudije FSRIS-a, poslednjih godina i na još većem nivou u FS Srbije.
Još se skoro nisu osušili dresovi fudbalera od njihovih poslednjih utakmica, a Ivan Nikolić, kao discplinski sudija FSRIS sačinio je svoj izveštaj, koji je do najsitnijih detalja urađen i iz njega se mogu videti sve ono što se zbivalo na fudbalskom „Istoku” u nedavno završenim sezonama, tačnije u Srpskoj ligi „Istok” i sve četiri zone FSRIS.

  • Što se tiče sportskog ponašanja i discipline svih učesnika fudbalskih događanja na teritoriji Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije može se oceniti da je prolećni deo prvenstvene sezone protekao na zadovoljavajućem nivou. Bilo je ponekih ispada i određenih incidenata, ali u celini gledano sezona je protekla u okvirima očekivanog. Reagovali smo preventivno i namera je bila da sve ono što nije u okvirima sportske korektnosti sankcionišemo kako je to predviđeno fudbalskim zakonom i nikako drugojačije, – kaže nam na početku razgovora Ivan Nikolić, disciplinski sudija FSRIS.

JUGpress :- Kakva je bila disciplina igrača, trenera i službenih lica klubova u prolećnoj sezoni na srpskoligaškom „Istoku” ?

I.Nikolić: U prolećnom delu, takmičarske sezone 2022/2023. godine ukupno su isključena 33 fudbalera, od kojih je 31 kažnjen zabranom igranja na jednoj utakmici, dok su njih dvojica sankcionisani sa dve utakmice neigranja. Prema službenim licima klubova, kao što su trener, njegov pomoćnik, lekar, fiziterapeut i službeni predstavnik, izrečeno je 13 disciplinskih mera, od čega, u 8 navrata zabrane vršenja dužnosti na po jednoj utakmici, a bilo je izrečeno i 5 novčanih kazni. Klubovi su sankcionisani ukupno 22 puta sa novčanim kaznama, od kojih zbog pet i više javnih opomena na istoj utakmici, a četiri po ostalim osnovama.

JUGpress :- Kako je bilo sa poštovanjem sportskog fer pleja u zoni „Zapad” ?

I.Nikolić: – Tokom prolećnog dela prvenstva sezone 2022/2023. ukupno su isključena 23 fudbalera, od kojih je 17 kažnjeno zabranom igranja na jednoj utakmici, 4 su kažnjeni zabranom nastupa na 2 utakmice, jedan zabranom igranja na 3 utakmice i jedan zabranom na 6 utakmica. Prema službenim licima klubova izrečena je samo jedna disciplinska mera zabrane vršenja dušnosti na jednoj utakmici, dok su klubovi sankcionisani u 18 navrata i to sa 14 novčanih kazni, 11 zbog izricanja pet i više javnih opomena, 3 po ostalim osnovama, uz 4 opomene.

JUGpress :- Šta se može reći za zonu „Istok” ?

I.Nikolić: – U ovoj zoni, u prolećnom delu takmičarske sezone 2022/2023. ukupno su isključena 29 fudbalera, od kojih je 17 kažnjeno zabranom igranja na 1 utakmici, 7 su kažnjeni zabranom nastupa na 2 utakmice, njih četvorica sankcionisani su sa po 3 utakmice prinudne pauze, a samo je jedan kažnjen zabranom igranja na 5 utakmica. Službena lica klubova dobila su 7 disciplinskih mera, od čega, 5 zabrane vršenja dužnosti na po jednoj utakmici, i u 2 slučaja izrečene su novčane kazne.

JUGpress:- Izgleda da se sami klubovi nisu vladali kako treba, i bilo je čak i oduzimanja bodova pojedinim klubovima ?

I.Nikolić: – Da, baš tako. Klubovi su bili sankcionisani ukupno 29 puta i to sa 24 novčane kazne, 11 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici, i 13 po ostalim osnovama, kao i 3 opomene, a 2 utakmice zabrane odigravanja na svom igralištu seniorskoj ekipi FK „Radnički” iz Lubnice. Fudbalski klubovi „Jedinstvo Pirot” i FK „Tanasko Rajić”sankcionisani su oduzimanjem po jednog boda zbog neopravdanog neodigravanja utakmice, dok je zbog dve neopravdano odigrane utakmice FK „Ozren” iz Sokobanje isključen iz takmičenja.

JUGpress :- Kažu da je na jugu zemlje posebno vruće. Izgleda da je tako i u zoni „Jug” ako se zna da u ovoj zoni ima čak 35 fudbalera koji su morali teren da napuste pre isteka meča i to zbog crvenih kartona ?

I. Nikolić: – U drugom delu prvenstvene sezone isključeno je ukupno 35 igrača, od kojih je 21 kažnjen zabranom igranja na 1 utakmici, 13 je kažnjeno zabranom nastupa na 2 meča, jedan sa 3 utakmice prinudne pauze. Službena lica ekipa dobila su 3 disciplinske mere, od čega po jedna zabrana vršenja dužnosti na jednoj, odnosno dve utakmice, kao i jedna novčana kazna. Klubovi su sankcionisani u 27 navrata i to sa 21 novčanom kaznom, i to 14 puta zbog izricanja 5 i više javnih opomena na istoj utakmici, 7 po ostalim osnovama, i 6 opomena. Fudbalski klubovi Ternoci i Lugina su isključeni iz takmičenja, zbog neopravdanog neodigravanja po 2 utakmice.

JUGpress :- I na kraju je ostala zona „Centar” gde se, uglavnom, takmiče klubovi iz centralnog dela FSRIS ?

I.Nikolić: – U prolećnim odigranim utakmicama isključeno je 32 fudbalera. Kaznu zabrane nastupa na jednoj utakmici dobilo je 19 igrača, 11 je kažnjeno zabranom nastupa na 2 meča, jedan je kažnjen zabranom nastupa na 3 utakmice, a takođe 1 igrač kažnjen je zabranom igranja na 4 utakmice.
Službenim licama klubova izrečene su 4 disciplinske mere, od čega 1 novčana kazna i 3 zabrana vršenja funkcije na po 1 utakmici.

JUGpress :- Da li je bilo odrđenih kazni i za same klubove ?

I.Nikolić: – Naravno da je bilo. Izrečeno je ukupno 17 kazni, od toga 15 novčanih kazni, pri čemu 9 zbog izricanja pet i više opomena na jednoj istoj utakmici, 6 po ostalim osnovama, i 2 opomene. Oduzimanjem po jednog boda sankcionisani su FK „Moravac” iz Žitkovca zbog nepravilnog nastupa igrača, odnosno FK „Rudar” iz Jelašnice i FK „Delijski Vis” zbog neopravdanog neodigravanja po jedne utakmice – detaljno nas je informisao o događajima na fudbalskom istoku FSRIS, disciplinski sudija Ivan Nikolić. (kraj) VS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare