Sindikat prosvetnih radnika Niša podržao inicijativu osam dekana sa beogradskih fakulteta

NIŠ

Unija sindikata prosvetnih radnika Niša daje punu podršku inicijativi osam dekana beogradskih fakulteta za spas srpskog obrazovanja, navodi se u saopštenju ovog sindikata koje je dostavljeno medijima.

 Nadamo se da će se ovoj inicijativi priključiti i ostali dekani i profesori svih fakulteta u Srbiji, kao i svi sindikati prosvetnih radnika, pa i čitava javnost. Mislimo da je ovo poslednji trenutak kada svi zajedno možemo da učinimo nešto za spas obrazovanja u našoj državi, kaže u svom saopštenju  Sindikat prosvetnih radnika Niša.

                                       Kao pet glavnih problema sa kojima se i svi prosvetni radnici slažu, dekani ističu sledeće: dramatičan pad kvaliteta nastavnog kadra, oduzimanje dostojanstva nastavničkom pozivu.       Nastavnici su potcenjeni, prezreni, povremeno i maltretirani od strane učenika i pojedinih roditelja. Izuzetno niske zarade u prosveti, što govori da ovaj poziv nije prioritet države, a istovremeno se usvajaju neadekvatni zakoni, kojima se godinama urušava i degradira nastavnička profesija. Urušavanje kvaliteta osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, bazirano na neadekvatnim programima i pogrešno formulisanim ishodima i standardima. Od 2015. godine, primetan je drastičan pad interesovanja za upis na studijske programe za školovanje nastavnika, a istovremeno plate u ostalim sektorima sve više rastu i sve veći broj nastavnika prelazi u IT i druge sektore, a i  sve je više onih koji odlaze u zemlje Evropske unije, stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić.

                                 Da bi došlo do nekog pomaka pod hitno treba uraditi  sledeće: uvesti regionalne stipendije za školovanje nastavnika, ne dizvoliti nestručnim kadrovima da drže nastavu (u ovom trenutku u mnogim školama, iz pojedinih predmeta nestručna lica drže nastavu), povećati zarade  porosvetnim radnicima. Trenutna prosečna plata u prosveti je 74.683 dinara, a prosečna plata u Republici Srbiji 84.300. Plate treba povećati za 30 – 50 posto u odnosu na prosečnu platu u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

                              U Sindikatu prosvetnih radnika Niša smatraju da je potrebno smanjiti administraciju prosvetnim radnicima, koja je preobimna  i nepotrebna, a koja ih odvlači od njihovog primarnog zadatka, a to je rad sa učenicima! Zahrevaju da se uvedu  i nagrade za nastavnike koji sa učenicima osvajaju medalje, za nastavnike koji svojim radom na pravi način reprezentuju profesiju nastavnika.

                            „Nadamo se da će ova inicijativa naići na odobravanje svih dobronamernih ljudi u našoj državi, na razumevanje Ministarstva prosvete i Vlade  i da ćemo zajedničkim snagama uspeti da spasemo naše obrazovanje. Mislimo da je ovo poslednji trenutak za to“, zaključuju članovi Sindukata prosvetnih radnika Niša u svom saopštenju.(kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare