Sindikat Nezavisnost o kršenju prava radnika Krušika  

BEOGRAD

Povodom grubog kršenja prava zaposlenih na sindikalno organizovanje u Holding korporaciji “Krušik” u Valjevu Sindikat “Nezavisnost” će sutra (petak 31. maja) u 15 časova održati konferenciju za novinare ispred glavnog ulaza u tu fabriku u državnom vlasništvu.

U HK “Krušik” krše se prava zaposlenih na organizovanje i delovanje pod “paravanom” preispitivanja reprezentativnosti sindikata, ukazuje Granski sindikat metalaca “Nezavisnost” u pismu upućenom predsedniku Vlade i ministrima rada i odbrane Srbije, tražeći hitan sastanak sa nadležnima i brzo rešavanje problema u valjevskoj kompaniji.

“Nezavisnost” ukazuje da je od 3. aprila poslovodstvo Krušika pokrenulo postupak preispitivanja reprezentativnosti koji je iskorišćen za kršenje prava na sindikalno organizovanje i delovanje. Kako stoji u pismu, VD direktorka valjevske namenske industrije je “prekoračila nadležnosti i preuzela ulogu tužilaštva i ostalih državnih organa, a sve sa ciljem gašenja Sindikata ‘Nezavisnost’”.

Navodi se i da su zaposleni izloženi pritiscima i istrazi “o tome gde, kada i kako je neko potpisao pristupnicu Sindikatu, kroz ucene preko bračnih drugova koji rade u istom privrednom društvu, preko straha zaposlenih da će ostati bez radnog odnosa i na druge načine, iako je poslodavac posle održanog sastanka 26. 04. 2024. godine bio upozoren da svojim radnjama ne poštuje međunarodne izvore prava (Konvenciju br. 87 MOR-a o sindikalnim slobodama i zaštiti sindikalnih prava) i član 55. Ustava Republike Srbije i da u sprovedenim radnjama ima elemenata bića krivičnog dela”.

O svemu tome predstavnici “Nezavisnosti” govoriće na konferenciji za medije koja će biti održana sutra ispred glavne kapije valjevskog “Krušika”. (kraj) UGS Nezavisnost

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare