Sindikat Nezavisnost: Nijedan od dvojice kandidata za direktora RTS nije rešenje

BEOGRAD

Sindikat Nezavisnost RTS smatra da nijedan od dvojice kandidata za novog generalnog direktora Radio-televizije Srbije ne predstavlja odgovarajuće kadrovsko rešenje za prvog čoveka Javnog servisa.

Taj sindikat u današnjem saopštenju podseća da je uoči raspisivanja konkursa za novog direktora RTS-a javno saopštio svoje stavove o tome kakvog bi direktora ta medijska kuća trebalo da dobije.

“Dan uoči raspisivanja konkursa za izbor novog generalnog direktora Radio-televizije Srbije sindikat Nezavisnost RTS uputio je pismo javnosti kojim je objavio svoje stavove o tome kakav direktor treba javnom servisu Srbije. Sa žaljenjem konstatujemo da, posle objavljivanja poslednje dvojice kandidata koji ostaju u konkurenciji za ovu važnu funkciju, Upravni odbor nije imao sluha za naše stavove, niti je, ruku na srce, u već potpuno obesmišljenom javnom prostoru medijske sfere, imao neki izbor iz koga je mogao da valjano bira”.

Sindikat konstatuje da se “u finalnom izboru” Upravni odbor RTS opredelio za dva kandidata koji su “višegodišnji zaposlenici ove kuće (jedan urednik i voditelj, drugi snimatelj)”, te da je u delu medija “napravljena vidljiva razlika koja, međutim, nema uporišta u realnosti”.

“Samoproklamovani spasitelj i režimski čovek nisu kadrovska rešenja za generalnog direktora RTS”, konstatuje se u saopštenju koje su potpisali Bojan Bosiljčić, član Odbora poverenika Sindikata Nezavisnost RTS, Dane Markovski, predsednik Sindikata Nezavisnost RTS i Dragan Milanović, predsednik Granskog sindikata Kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Sindikat Nezavisnost RTS je 28. maja, dan uoči raspisivanja konkursa, javno saopštio da bi čitav proces biranja novog generalnog direktora RTS-a morao da bude “potpuno lišen bilo kakvog uticaja politike i prepušten isključivo stručnim medijskim činiocima društva”.

Taj sindikat smatra da bi samo u istinski demokratskom i transparentnom, uz učešće najšireg spektra medijskih udruženja i asocijacija sa njihovom precizno definisanom ulogom u procesu odabira, bilo moguće razviti i ojačati  javni servis koji bi mogao da bude “stub demokratskog razvoja čitavog društva”.

“U takvom sistemu, izbeglo bi se da na čelo medijske kuće koju plaćaju svi građani Srbije dođe osoba koja će izvršavati bilo čije naredbe ili ispunjavati želje sa bilo koje političke adrese, već osoba kojoj će ideja vodilja u radu biti maksimalna objektivnost, izoštrenost duha i kritička misao”, saopštio je ranije Sindikat Nezavisnost RTS. 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x