Simo Spasić pretio novinaru Južnih vesti

BEOGRAD-NIŠ

Novinar portala Južne vesti Aleksandar Stankov dobio je nekoliko uznemirujućih i pretećih poruka od predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova Sime Spasića, nakon nekoliko meseci uznemiravanja, saopštila je mreža SafeJournalists i najavila da će o tome obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

“Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, ocenila je mreža u saopštenju

Sima Spasić je, kako se navodi, poručio novinaru da “njega i još neke njegove kolege iz drugih medija treba nabiti na kolac i da žali što neko od članova porodice novinara nije ubijen”.

Uznemiravanje kolege Stankova počelo još ranije na proleće nakon što su Južne vesti objavile tekst o prostorijama koje je organizacija koju vodi Simo Spasić dobila na korišćenje od Grada Niša. Sve je kulminiralo u poslednjih par dana kada je novinar slučaj prijavio policiji I tužilaštvu, ali to nije sprečilo napadača da nastavi sa uzmeniravanjem i zastrašivanjem, ističe u saopštenju mreže SafeJournalists.

Tužilaštvo je, kakos e navodi, već pokrenulo proces zbog svega što se dešavalo u prethodnih nekoliko meseci i slučaj okarakterisalo kao krivično delo proganjanje.

Aleksandar Stankov je rekao za mrežu SafeJournalists da se oseća “uznemireno i ugroženo od prve poruke koja je stigla 29. avgusta”.

“Sada je sve to samo pojačano nizom poruka koje su stigle nakon što je Spasić upozoren da ih ne šalje. Jasno je da ne odustaje i pored upozorenja policije. Javnost sam obavestio dva puta u konsultaciji sa tužiocem i očekujem da se proces dovede do kraja u skladu sa zakonom”, rekao je Stankov.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić pozdravio je brzu reakciju nadležnih organa i rekao kako se nada da će ovaj slučaj biti brzo procesuiran i da će “počinilac biti adekvatno kažnjen, a javnosti poslata poruka da je ovakva vrsta ponašanja neprihvatljiva”.

SafeJournalists mreža, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je pretnje upućene Aleksandru Stankovu i zatražila brzu i efikasnu istragu” i “adekvatnu kaznu za počinioca”.

Mrežu čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare