Sićevo ponovo okuplja pisce: Počinje 30. Književna kolonija “Sićevo”

NIŠ

                U Sićevu danas, pod sloganom “Bez (raz)daljine”,  počinje trideseta Кnjiževna kolonija, u čijem radu će učestvovati: Slobodan Vladušić (Subotica), Nenad Milošević (Beograd), Bojan Savić Ostojić (Beograd), Ognjen Avlijaš (Bijeljina), Dušan Cicvara (Beograd), Živojin Žika Petrović (Beograd), Igor Ril (Beograd), Vlada Arsić (Beograd) i Danijela Кostadinović (Niš). Manifestacija će svečano biti otvorena u 19 časova u prostoru Кolonije u Sićevu, uz književno predstavljanje svih učesnika, nakon čega će Ljubivoju Ršumoviću biti uručena Nagrada „Ramonda serbika”, za sveukupno stvaralaštvo.

            Ljubivoje Ršumović (Ljubiš, 3. jul 1939) srpski je književnik i pesnik, istaknuti dečji pisac, autor kultnih dečjih emisija „Fazoni i fore“, „Dvogled”, „Hiljadu zašto“ i drugih. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Diplomirao je 1965. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku komparativne književnosti.

               Napisao je preko 90 knjiga, uglavnom za decu, a jedan je od osnivača i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta Srbije, pri organizaciji Prijatelji dece Srbije. Njegov legat nalazi se u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu. Sa porodicom i prijateljima je osnovao neprofitnu organizaciju Fondacija Ršum.

              Od 1986. do 2002. godine bio je direktor Pozorišta „Boško Buha“, a trenutno je predsednik Кulturno-prosvetne zajednice Srbije i predsednik saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava u Subotici.

             Uporedo sa književnim radom i radom na televiziji, Ršumović se bavio i fotografijom i sportom. Osnivač je, takmičar, i prvi predsednik Кarate kluba „Crvena Zvezda”.

              Кnjiževnu koloniju Sićevo organizuje Niški kulturni centar, osnivač i pokrovitelj je Grad Niš. Ovogodišnju manifestaciju finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja.

               Kolonija se se, kako navode iz NKC-a, odvija “u uslovima nove realnosti koju je nametnula globalna kriza izazvana koronavirusom, sa najzahtevnijim zadatkom da svi učesnici i publika budu bezbedni”.

               “Molimo učesnike i publiku da se pridržavaju propisanih protiv-pandemijskih mera: nošenje maski, držanje distance, dezinfekcije ruku”, poručuju iz NKC-a.

               Za one koji žele da prisustvuju otvaranju, organizuje se besplatan prevoz autobusom do Sićeva, koji kreće u 18 sati ispred Doma Vojske.

               Kolonija traje do 18. septembra a tokom narednih dana biće održan čitav niz književnih promocija: u prostoru Književno-memorijalne postavke Sremca i Miljkovića 16. i 17. septembra od 18 časova odvijaće se program “Književni selfi” u kome će u prvom planu biti učesnici Kolonije.

             Roman “Omama” Slobodana Vladušića biće predstavljen u Maloj sali NKC-a 15. septembra u 19 sati, a knjiga eseja “Značenje džokera” Vladimira Pištala u Narodnoj biblioteci 17. septembra u 20 sati.

               Tokom manifestacije biće održan i okrugli sto sa temom “Drugo izdanje Sabranih dela Branka Miljkovića” (Narodna biblioteka, 15. septembar, 11 časova).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare