Šezdeset devet godina leskovačkog muzeja

LESKOVAC

Leskovački Narodni muzej 69-u godinu postojanja obeležio je danas svečnom sednicom. Za ovo vreme razvio se u jednu ustanovu kompleksnog tipa koja u svom sastavu ima više odelenja, kao što su arheologija, istorija, istorija umetnosti, etnologija, konzervacija… Muzej povremeno organizuje stručne i naučne skupove, razna predavanja i tribine, a godišnje se održi više izložbi različitog karaktera, promocija knjiga, književnih večeri i koncerata ozbiljne muzike.

Svečanoj sednici prisustvovali su, između ostalih i vladika Vranjske eparhije Pahomije, predstavnici vojske i gradonačelnik Goran Cvetanović. On je podsetio da je ova ustanova ostvarila niz zapaženih aktivnosti koje služe na ponos kako muzeju, tako i Leskovcu.

„U prilog ovom govori činjenica da je Narodni muzej u Leskovcu proglašen za najbolji u Srbiji, odnosno da je dobio prestižno priznanje „Mihailo Valtrović“ koje se dodeljuje za izuzetne rezultate postignute tokom prethodne godine za poseban doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti.“

Dodao je Cvetanović i da je pre dve godine promenjena stalna postavka Narodnog muzeja u Leskovcu, te da to motiviše da se i dalje radi i daje značajan doprinos unapređenju rada ove ustanove.

Izveštaj o radu muzeja u prethodnih godinu dana podnela je direktor Mira Ninošević. Ovom prilikom istoričar Ivan Becić promovisao je 57. sveska Leskovačkog zbornika, a njegov kolega Dejan Antić Zbornik radova sa naučnog skupa „Bugarska okupacija juga Srbije u Prvom svetskom ratu 1915-1918“.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Marjan
Marjan
5 godine pre

Postovani i uvazeni Dr.Istorije g-dine Ivane Bečiću molim vas posto ste kompeteni i uvazeni od moje malenkosti i drago mi je da imam čast pitati osobu koji je Dr.Istorije.
Molba za odgovor !!
Molim vas da mi pisete na mom mejlom sa mojom molbom .
Dali je za vreme drugog svetskog rata od 1941 do 1945.godine
Bivsa Jugoslavija Bolo Geto za prinudni ili dobrovoljni rad
Kako se podrazumeva GETO I STA ZNACI MOLIM VAS ZA ODGOVOR.
HVALA