Sever: Vučićeva poruka opasna, ismejavanjem pokazuje da su napadi na novinare prihvatljivi

BEOGRAD

U izveštajima o protestima, tablodi i većina televizija sa nacionalnom frekvencijom pristrasno predstavljaju stvarnost, demoniziraju kritičare vlasti, kršeći zakonske i etičke norme, zloupotrebljavajući korišćenje nacionalnog dobra. Televizije Pink i Hepi se posebno ističu u direktnom huškanju i širenju laži. Novinari se napadaju na protestima, dok ih predstavnici vlasti vređaju i omalovažavaju.

„Upravo komentar Aleksandra Vučića pokazuje koliko nema političke niti bilo koje volje da se osigura bezbedan rad novinara u Srbiji. Upravo suprotno, Aleksandar Vučić ismejava napad na čoveka koji je na radnom zadatku, umanjuje problem i ovakvim neodgovornim ponašanjem ugrožava sigurnost naših kolega. Ovo je vrlo opasna poruka, kojom predsednik Srbije daje do znanja da su napadi na novinare prihvatljivo ponašanje, čime gotovo podstiče napadače i stvara atmosferu u kojoj novinari ne mogu u sigurnim uslovima raditi novinarski posao”, istakla je Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara (EFJ), povodom izjave komentara predsednika Srbije o napadu na novinara N1 Mladena Savatovića, piše Cenzolovka.

Dok je izveštavao sa protesta, na Savatovića je nasrnuo čovek zamahnuvši najmanje dva puta da ga udari, što je predsednik Vučić opisao kao “nekog čoveka koji je bio neprijatan prema nekom novinaru N1 i rekao mu „bu”.

Maja Sever ističe da je „upravo odgovornost političara da osiguraju okvir za slobodan i siguran rad novinara, regulativu, ali i da svojim primerom pokažu da u zemlji u kojoj novinare i ubijaju, mogu i žele zaštititi njihovu bezbednost”.

„Nadam se da će napadač na Savatovića biti procesuiran“

„Ovakvim izjavama Aleksandar Vučuć radi upravo suprotno, umanjujući ozbiljnost napada, ismejavajući napad, upravo on crta metu koleginicama i kolegama koji svakodnevno izveštavaju s terena. I sama sam poslednjih dana intenzivno pratila program N1 i izveštaje s protesta u Beogradu, kao i javljanja kolege Mladena Savatovića, te mu izražavam punu podršku i verujem da će napad na njega biti procesuiran”, ističe Sever.

Izveštavanje o protestima, tablodi i većina televizija sa nacionalnom frekvencijom iskoristili su medijski prostor za pristrasno predstavljanje stvarnosti, demonizaciju kritičara vlasti, pri tome kršeći zakonske i etičke norme, zloupotrebljavajući privilegiju korišćenja nacionalnog javnog dobra.

Programi televizije Pink i Hepi se posebno ističu u onome što bi se moglo opisati jedino kao direktno huškanje i širenje laži.

Do danas je ostalo bez odgovora nadležnih, pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), i to kako su fotografije iz ličnih karata, koje jedino to ministarstvo ima, završile u medijima.

„Mnoge granice su davno pređene, ali zastrašujuće je pratiti ako se pomeraju i dalje. Ovakvo ponašanje nekih medija dovelo nas je do toga da svakodnevno moramo naglašavati da novinarstvo nije sve što voda nanese, bez pravila i obaveza. Novinarstvo je pošten, častan i istinoljubiv posao koji ima jasna pravila i kodeks, nije huškačka mašinerija za progon neistomišljenika. Novinarstvo služi istini i javnosti, ne vladajućoj partiji i političarima”, podvlači Maja Sever, predsednica EFJ.

Izveštavajući sa protesta novinari i medijski radnici su bili izloženi pretnjama, fizičkim i verbalnim napadima. Tokom prenosa uživo policija je napala ekipu Al Džazire, a prema svedočenju novinarke te televizije Jelene Glušac, policajac je snimatelju prišao s leđa, uhvatio ga za vrat i viknuo „šta snimaš ovde” i udaljio ga kako ne bi snimao hapšenje demonstranata.

Novinara portala Nova.rs Andriju Lazarevića policajac je udario pendrekom po ruci, iako se, kako je ispričao, nalazio „na rubu” protesta, a ne na putu policajcu.

Fotoreporteru Bete je policajac pokušao da otme kameru iz ruku.

Povodom ovih incidenata oglasili su se Kolacija za slobodu medija i Safejournalist mreža, Slavko Ćuruvija fondacija, kao i Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Huškačka retorika

„Napad na novinara u javljanju uživo, policajac koji je uhvatio snimatelja za vrat, drugi policajac koji novinara udara pendrekom po ruci, treći snimatelju Bete pokušava oteti kameru iz ruku… nakon svega predsednik Srbije komentariše da je novinaru neko samo rekao „bu”. Bez odgovornosti i bez straha od posledica ovakve huškačke retorike stvorena je atmosfera u kojoj je prihvatljvo da se novinari tuku i udaraju pendrekom. Tražili smo kažnjavanje odgovornih za napade na novinare, protestovali smo zbog nekažnjavanja ubica novinara, pozivali smo vlasti da preuzmu ulogu odgovornih političara i ne crtaju mete na leđa novinara, ali za njih je i danas to samo „bu”, ne vide veliki problem u tome što se novinari napadaju, i tako otvaraju vrata za intenziviranje napada i to se upravo događa”, podvlači Maja Sever i dodaje:

„Kao i svaki put, moram pozvati na razum, poštovanje slobode govora i rada, te zaštitu sigurnosti kao prioritet, na evropskom nivou postoje čak i vrlo jasne Preporuke za zaštitu bezbednosti novinara, koje nije teško slediti kada postoji politička volja. Nažalost, reakcija predsednika Vučića na napade pokazuje da nema niti volje, niti svesti, niti odgovornosti i jedino mogu pozvati poslodavce u medijskim kućama da poduzmu sve mere kako bi zaštitili bezbednost svojih ljudi, jer zaštiti od onih koji bi to trebali osigurati ne mogu se nadati,” piše Cenzolovka. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare