Šetnja kao pozdrav proleću

LESKOVAC

Leskovčani ljubitelji prirode su povodom Svetskog dana zdravlja i ove godine su u tradicionalnoj akciji „Pozdrav proleću stazama zdravlja“ prošetali po Hisaru, krenuvši stazom koja je počinjala u parku „9 Jugovića“, a završavala se u Spomen-parku.

Organizatori ove akcije su Planinarsko-skijaški klub „Kukavica“ Leskovac i Centar za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac.

Direktorka ZZJZ Aleksandra Nikolić ističe značaj međusektorske saradnje ove instiucije sa svima koji učestvuju u promocijama zdravih stilova života i izražava nadu da će ovakve akcije iz godine u godinu biti sve masovnije.

Vanja Ilić u ime Centra za promociju zdravlja apeluje na unapređenje zdravlja i rano otkrivanje bolesti.

„Cilj ove akcije je da istaknemo značaj fizičke aktivnosti i borbu protiv masovnih hroničnih bolesti. Fizičkom aktivnošću se mnoge bolesti mogu zameniti, a nijedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost. Ona je jako bitna za opšte zdravlje, jer smanjuje vrednosti šećera, holesterola, krvnog pritiska, produbljuje disanje, ubrzava srčani rad, deluje pozitivno, deluje protiv stresa, podiže nivo imuniteta, tako da na ovakav i sličan način želimo da ukažemo koliko su važni zdravi stilovi života u prevenciji faktora rizika.“

Najstariji učesnik ove akcije, 93-godišnji Petar Đekić za sebe kaže da je po obrazovanju veterinar, a po opredeljenju ljubitelj prirode i planinar.

„Aktivan sam planinar preko 60 godina. Davne 1947. sam se prvi put učestvovao u nekoj planinarskoj akciji, kada smo išli do planinarskog doma „Olga Dedijer“ na Kopaoniku. Sećam se da smo poprilično izmrzli do tamo, ali sutradan, kada smo imali prilike da pogledamo svu onu lepotu prirode, shvatili smo koliko su neke stvari nezamenjive. Na žalost, danas Kopaonik više nije ona planian za planinare kao u tim vremenima. Tada je bio samo jedan planinarski dom, a sada je tu čitav jedan grad za ljude sa bogatim džepovima. Inače, ja sam prošao čitavu Jugoslaviju kao planinar, od Učke i Triglava na severu, preko Durmitora, Fruške gore, do Solunske glave na jugu. Bio sam i na planinama u Bugarskoj, Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Poljskoj… Sa svih tih planinarenja nezaboravno je druženje nas planinara. To su ljudi koji ne piju, ne puše, to su uporni i stabilni ljudi, nema svađa među nama, deli se na planini sve što se ima…“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare