Šetnja i prijem povodom Međunarodnog dana slepih

LESKOVAC

Povodom obeležavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana slepih, poznatog i kao Svetski dan belog štapa, Savez slepih Leskovac organizovao je tradicionalnu promotivnu šetnju pod sloganom ”Prošetajmo zajedno”. Cilj ove akcije je podsećanje javnosti na brojne probleme sa kojima se slepe i slabovide osobe svakodnevno suočavaju i na značaj belog štapa kao sredstva i simbola njihovog samostalnog života. Savez slepih Srbije je javnosti uputio i proglas u kome, između ostalog, kaže da se korisnici belog štapa suočavaju sa problemom nepristupačnog okruženja, što uključuje ne samo pristup javnim objektima, već i pristupačnu saobraćajnu infrastrukturu i nedostupne trotoare. Beli štap predstavlja simbol slobode, nezavisnosti, samostalnosti i poverenja, jer omogućava slepoj osobi da se kreće slobodno i sigurno. Usko vezan za samostalnost slepih je i problem potpisa, odnosno korišćenja faksimila u pravnom prometu. Potrebno je što pre rešiti ovaj problem, kako bi se slepima omogućilo da njihov potpis u svim situacijama važi jednako kao i potpis ostalih građana, budući da država i svojim Ustavom garantuje ravnopravnost svih građana, pa tako i slepih. Još jedan od problema je obrazovanje, posebno kad je reč o učenicima u inkluzivnom obrazovanju. Osnovni cilj inkluzivnog obrazovanja je da dete stekne samostalnost koja će mu omogućiti da funkcioniše nezavisno od porodice i da se ostvari kao ravnopravan član društva u kome živi. Stvaranjem uslova za zapošljavanje slepih ostvaruje se temeljno pravo koje ima svaki čovek – pravo na egzistenciju. Specijalna pomagala omogućavaju slepima da svoje potrebe realizuju kao i svi drugi građani, stoga je neophodan je pristup savremenim pomagalima.

Savez slepih Srbije apeluje na sve državne institucije da građanima oštećenog vida u potpunosti omoguće ostvarivanje svih prava koje im po osnovu invaliditeta pripadaju, najpre kompenzacionih prava, a posebno se zalažemo za uvećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica i za njegovo usklađivanje sa realnim troškovima života. Oni pozivaju i celokupnu javnost da shvati važnost podrške slepim i slabovidim osobama, da invalidnost nije stvar izbora i da je svaka podrška za slepe neizmerno značajna i potrebna. Poručuju „Posmatrajte nas kroz naše sposobnosti, a ne kroz invaliditet koji imamo, jer mi želimo da budemo korisni članovi zajednice u kojoj živimo“.

Po tradiciji, povodom Međunarodnog dana slepih, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je priredio prijem za predstavnike Okružne organizacije slepih i slabovidih iz Leskovca.

„Izuzetno smo ponosni na rad ovog udruženja, jer više od sedam decenija uspešno ispunjava glavni cilj oko koga se okupilo, a to je integracija osoba sa oštećenim vidom u tokove društva. Obaveza svih nas je da uklonimo sve vrste barijera i prepreka kako bi slepi i slabovidi ostvarili svoja prava kao ravnopravni članovi naše društvene zajednice, na čemu grad Leskovac konstantno radi. Preko Udruženja slepih i slabovidih, osobe oštećenog vida ostvaruju svoja prava, beneficije i povlastice propisane zakonom. To je misija vredna divljenja i podrške. Na ovim susretima koje svake godine organizujemo, trudimo se da čujemo, artikulišemo i razumemo sve njihove potrebe i izazove sa kojima se susreću, a koji su vrlo brojni, kako bismo zajednički osmislili kako da ih uklonimo i rešimo na prikladan način.“

Alen Husić, predsednik organizacije, zahvalio je na prijemu i dosadašnjoj pomoći.

“Ogromna zahvalnost za finansiranje projekta koji podrazumevaju obuku za samostalno kretanje naših članova kroz prostor i što se povećava kilometaraža taktilih staza. Leskovac je lider u Srbiji kada je u pitanju postavljanje taktilih staza.“

Husić je pomenuo i uspeh koji je njihova članica Simka Golubović ostvarila na takmičenju u samostalnom kretanju, gde je osvojila prvo mesto.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare