Međunarodni naučni skup „Srpske nacionalne integracije i dezintegracije kroz vremena“

LESKOVAC

U svečanoj sali Narodnog muzeja Leskovac održan je međunarodni naučni skup na temu „Srpske nacionalne integracije i dezintegracije kroz vremena“. Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Leskovac, poželeo je dobrodošlicu učesnicima rekavši da kada vidi ovu sliku, vidi da ovaj skup napreduje u sve tri dimenzije: u kvalitetu, u kvantitetu i u značaju.

„Želeo bih da se zahvalim svim učesnicima ovog skupa koji svojim radom doprinose da najstariji muzejski časopis u Srbiji, a to je Leskovački zbornik, bude i među najeminentnijim časopisima u Srbiji. I sama tema skupa i naša burna istorija daju velike mogućnosti za istraživački rad, za radove, razgovore.“

Učesnicima skupa se obratio i Dejan Antić, predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Leskovac, dodavši da je ovaj međunarodni skup okupio 35 eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, arheologije, politikologije i kulturologije iz zemlje i regiona, koji su kroz 25 naučnih priloga već dali doprinos ovom naučnom skupu i Leskovačkom zborniku.

„Imajući u vidu probleme s kojima se suočava srpski narod na očuvanju svog nacionalnog korpusa i raznih pritisaka da odustane od spostvenog suverentita kako na unutrašnjem, tako i na spoljno političkom planu, ali i dužnost nas naučnih radnika da rasvetljavamo istorijske događaje i tumačimo vojno-političke i društveno-ekonomske procese iz prošlosti i sadašnjosti, opredelili smo se za organizaciju naučnog simpozijuma pod ovim nazivom. Retki su veliki gradovi na jugoistoku zemlje koji nesebično pomažu identitetske nauke, a lokalna samouprava grada Leskovca pokazala je da razume značaj humanističkih disciplina u procesu izgradnje savremenog i razvijenog društva. Prošle godine sam vam sa istog ovog mesta obećao modernizaciju muzejskog časopisa. Obećano je i ispunjeno. Leskovački zbornik je sada vidljiv širom sveta. Izradili smo savremenu digitalnu platformu. Sad nam ostaje da se uz pomoć Matičnog odbora za istoriju, etnologiju, arheologiju i istoriju umetnosti izborimo da istaknuti nacionalni časopis Leskovački zbornik dobije kategoriju koju zbog eminentnih naučnih saradnika, kvaliteta naučnih priloga, specifičnosti tematike koja se u njemu obrađuje i zbog 62-godišnjeg kontinuiteta u izlaženju zaslužuje, a to je kategorija vrhunskog nacionalnog časopisa.”

Skup je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poželevši dobrodošlicu gostima iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske, Severne Makedonije i Bugarske.

„Leskovac je grad koji ima dušu, grad koji živi i koji napreduje na svim poljima, ali i mesto koje vodi računa o svojim precima, nacionalnom predanju i prošlosti. O tome svedoči upravo ovaj naučni simpozijum posvećen 110-godišnjici od Balkankih ratova i 30-godišnjici od stvaranja Republike Srpske, koji sa svojim, sada već tradicionalnim partnerima, organizuje Narodni muzej u Leskovcu. Ponosan sam na ustanove kulture Grada Leskovca koje je svih ovih godina krasi efikasno, plodotvorno i društveno korisno delovanje. A kada je u pitanju organizacija naučnih skupova i izdavanje naučnih časopisa iz oblasti istorije, arheologije, etnologije i istorije umetnosti, Narodni muzej u Leskovcu je pokazao da je u tom poslu neprevaziđen. Zato je i naučni časopis Narodnog muzeja u našem gradu, Leskovački zbornik koji ima tradiciju izlaženja 62 godine, od strane Matičnog odbora kategorisan kao istaknuti nacionalni časopis – što znači da smo prevazišli lokalne i regionalne okvire i dostigli nacionalni nivo, na čemu čestitam svim ljudima koji su sa puno energije, ljubavi, znanja i umeća učestvovali – uredništvu Leskovačkog zbornika.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare