Setili se i u Vlasotincu: Posle 70 godina litija na ulicama

VLASOTINCE

Posle više od 70 godina, vlasotinačkom čaršijom prošle su litije u slavu letnjeg Sv. Nikole, koja je za vlasotinčane gradska slava. Mnogobrojni znatiželjnici koji su se zatekli u gradu imali su izuzetno lepu priliku da vide svečanu povorku u kojoj su bili mališani iz gradskih vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola kao i sami građani. I tako zadovoljni i srećni prevalili su put od vlasotinačke crkve da bi se obreli pod Krst u neposrednoj blizini reke Vlasine.


U organizaciji ovih litija učestvovali su, po običaju, i sveštenstvo vlasotinačke crkve, a domaćin i organizator bio je Kulturni centar Vlasotionca, a pokrovitelj lokalna samouprava.
Predsednik skupštine opštine Vlasotince, Bratislav Petrović, čestitao je Vlaotinčanima slavu, kao i samo vraćanje tradicionalnim vrednostima, i da je ,,zbog toga obaveza svih nas da se vratimo vrednostima koje su nekada poštovali naši preci”.
Starešina vlasotinačke crkve, Goran Dimitrijević, podsetio je da se poslednjih nekoliko godina razgovaralo da treba obnoviti litiju, do čije je realizacije došlo danas, i uz to i rekao:


– Okupili smo se, danas, da proslavimo jednog velikog spasitelja i našeg zaštitnika, zaštitnika našeg Vlasotinca. Sveti Nikola se odrekao materijalnog bogatstva i pošao za rečju Božjom -.
Na kraju mnogobrojni znatiželjnici imali su da vide izuzetno lep nastup dece iz PU ,,Milka Dimanić” kao i nastup folklornog ansambla ,,Crnilović”.


Naravno nije izostalo i posluženje koje je obezbedio Kulturni centar Vlasotinca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare