Sestra i brat, Aleksandra i Veljko Aleksić,  bave se robotikom i žele da ostanu u Srbiji

NIŠ

ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu ove se godine može pohvaliti duplim učenicima generacije. Za najbolje učenike u generaciji proglašeni su blizanci Aleksandra i Veljko Aleksić koji su se proslavili svojim robotom koji reaguje na glas, sa kojim može da se komunicira. Oni se robotikom bave od malih nogu da bi svoje znanje o tome podigli na visok nivo tokom srednjoškolckog obrazovanja. Za četiri godine školovanja bili su na osam takmičenja i školi doneli osam nagrada.

                         „Zajedno sa sestrom stvorio sam robota koji se programira uz pomoć aplikacije koju smo, takođe, mi napravili. Robot je doživeo niz usavršavanja tokom našeg sklovanja i osvojili smo dosta nagrada. Tri puta smo učestvovali na takmičenju u Kragujevcu gde smo tri puta osvojili prvu nagradu. Ove godine smo učestvovali na takmičenju u Vršcu  Galaksija kup 2023. i tu nagradu izdvajam kao nama najznačajniju“, kaže Veljko.

                        Nagrade im je doneo robot na čijem su uavršavanju radili iz godine u godinu.

                         „Prvo je bila samo robotska ruka, a onda smo počeli sa njegovim usavršavanjem.Stavili smo ga na transporter koji smo kasnije zamenili i umesto gusenica stavljen je na točkove“, kaže Veljko.

                         I on i njegova sestra bliznakinja upisaće Elektonski fakultet Univerziteta u Nišu kako bi nastavili sa usavršavanjem. Oboje smatraju da svako treba da radi ono što voli, a oni su od malih nogu zaljubljeni u robotiku. Već od sedmog razreda osnovne škole počeo je da se bavi programiranjem, a nagrade su mu  najveća motivacija za nastavak rada.

                         „Oboje smo odlučili da ostanemo u Nišu, da upišemo Elektronski, da studiramo informacione tehnologije, a u budućnosti bih voleo da se bavim veštačkom inteligencijom. Svakako ću se usavršavati i u inostranstvu, a u planu mi je boravak na Institutu u Cernu. Oni su otvoreni za mlade diplomece i njihovo usavršavanje u raznim oblastima uz odgovarajuće stipendije. No o tome kada za to dođe vreme“, kaže Veljko.

                          Njegova sestra Aleksandra, takođe, planira da upiše Elektronski fakultet.

                         „Elektronski upisujemo bez prijemnog zbog nagrada koje smo osvojili, a kada razmišljam o budućnosti volela bih da imamo svoju firmu koja bi se bavila robotima. Nadamo se da ćemo da stupimo u kotakt sa firmama koje se takođe bave robotikom. Želim da ostanem ovde jer mislim da je Srbija dobra zemlja što se tiče usavršavanja i zbog toga bih ostala ovde“, dodaje Aleksandra. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare