Sertifikovanje tradicije : I vlasinski med sa zaštićenim geografskim poreklom

SURDULICA-IVANJICA-SJENICA

Vlasinski med, ivanjički krompir, sjenički sir i  sjenička stelja uskoro će se naći naći na listi domaćih proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla. Tokom majske posete Sjenici, Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, uručio je proizvođačima tih proizvoda sporazume o podršci za uvođenje zaštite geografske oznake i podvukao da je sertifikacija garancija potrošačima jedinstvene kombinacije lokalnih prirodnih bogatstava i tradicije, znanja i veština koje se prenose sa kolena na koleno.

Kroz Evropski PROGRES i finansijsku podršku Evropske unije (EU) i Vlade Švajcarske od 40.000 evra, proizvođači će dobiti tehničku pomoć u izradi studija nephodnih za zaključivanje procedure zaštite tradicionalnih proizvoda.

Geografska oznaka porekla uspostavlja standard izrade i kvaliteta proizvoda što vodi ka većoj konkurentnosti, boljem lokalnom i međunarodnom tržišnom plasmanu, pa i povećanju vrednosti.
krompir
Sami proizvođači svesni su prednosti zaštite porekla, pa tako više od 800 uzgajivača ivanjičkog krompira dobijeni sertifikat vide kao prepoznavanje kvaliteta njihovog proizvoda, koji je biološki i nutritivno vredniji od konkurencije, zbog klime i planinskog predela gde se gaji uz manje hemijskih tretmana. Kako Ivanjičani smatraju ovaj, u širem regionu već prepoznatljiv poljoprivredni proizvod, doprineće i promociji lokalnog ruralnog turizma.

Uzgajivači stoke sa Peštera će zaštititi sjenički kravlji sir i sjeničku stelju, suhomesnati proizvod od ovčijeg mesa. „Meso ovaca koje se uzgajaju na nepreglednim pešterskim livadama, i u oštroj klimi, ima izuzetan kvalitet i posebnu hranljivu vrednost, što stelju čini jedinstvenim proizvodom ovog kraja,” objašnjava Slaviša Dumić iz Udruženja „Sjeničko jagnje”.
krave
Uz podršku EU i Vlade Švajcarske preko 500 uzgajivača ovaca će uz registraciju zaštićenog imena porekla ovog prepoznatljivog specijaliteta u regionu, podići njegovu vrednost za blizu 20 odsto, a sačuvaće se i jedinstven način pripreme, koji se već vekovima usavršava u lokalnim domaćinstvima Peštera.
sir
Proizvođači sjeničkog kravljeg sira, sa već registrovanom oznakom, od Ministarstva poljoprivrede dobiće markice koje se lepe na proizvode kao garancija autentičnosti kupljene robe.  „Od momenta muže do trpeze treba da prođe od 60 do 90 dana, a mleko od koga nastaje sir mora imati jasno definisane granice parametara koji se kontrolišu u laboratoriji,“ kaže Mujo Gašanin iz Udruženja proizvođača sjeničkog sira, i dodaje da se u njihov lokalni kravlji sir slila sva priroda Sjeničko-pešterske visoravni – voda, vazduh, trava i aromatično bilje. „Ponosni smo na naš proizvod, ali sa sertifikacijom možemo da očekujemo da će potražnja porasti – mi se nadamo i do 30 odsto – jer je sad kvalitet i zvanično garantovan,” kaže Gašanin.
Surdulica pcele
Pčelari iz udruženja „Matica“ iz Surdulice kažu da specifična svojstva ovog meda potiču od pčelinje ispaše na Vlasinskoj visoravni, koja je uredbom Vlade Srbije proglašena za Predeo izuzetnih odlika.  Vlasina obiluje lekovitim biljem, bistrim jezerima i potocima i svežim vazduhom, a nedavnom studijom dokazano je i kompletno odsustvo zagađivača. Proizvođači smatraju da jedinstvenoj aromi  meda, ali i lekovitim svojstvima koja mu se pripisuju, doprinosi striktno poštovanje svih standarda pčelarstva i ponajviše što se prema pčelama „odnosi domaćinski“. Članovima udruženja „Matica“, koje trenutno broji 2.100 košnica, biće omogućeno da povećaju plasman svog proizvoda, a time i stepen angažovanja pčelara, i za 20 odsto bolju proizvodnju.

Kroz podršku proizvođačima tradicionalnih proizvoda u procesu zaštite njihovog geografskog porekla, EU i Vlada Švajcarske podstiču konkurentnost poljoprivrede, kao izuzetno značajne privredne grane u Srbiji, otvara se put ovim proizvodima na strana tržišta, a na duge staze se očekuje povećavanje vidljivosti ruralnog turizma, otvaranje novih radnih mesta i bolji životni standard za stanovništvo jugozapadne i jugoistočne Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare