Seminar o medijskoj profesionalizaciji u Vlasotincu danas

VLASOTINCE

Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije danas u Vlasotincu organizuje seminare u okviru projekta „Kako do profesionalnog informisanja“.

Na seminarima će o  Etičkom kodeksu novinara Srbije govoriti predsednik Suda časti NUNS-a Vlado Mareš koji je i član  Komisije za žalbe u Savetu za štampu.

O iskustvima Saveta za štampu u promociji profesionalizma i etičkih standarda u novinarstvu govoriće generalni sekretar Saveta za štampu Gordana Novaković.

Kroz projekat „Kako do profesionalnog informisanja“  organizuje se  edukacija predstavnika medija i javnog sektora o  Etičkom kodeksu novinara Srbije i Savetu za štampu  kao samoregulatornom telu , kao i osnaživanje lokalnih i regionalnih redakcija u cilju poštovanja novinarskih kodeksa, promocija profesionalizma u novinarstvu u cilju boljeg  razumevanja i tolerancije.

 

O Etičkom kodeksu

Profesionalni i etički standardi definisani u ovom Kodeksu teže podizanju ugleda novinarske profesije, propagiraju zalaganje za slobodu mišljenja, govora i izražavanja, kao i nezavisnost medija.

Novinari koji krše načela ovog Kodeksa ne mogu da računaju na bezrezervnu podršku novinarskih udruženja i kolega.

Mediji su dužni da interes javnosti za potpunim, blagovremenim i istinitim informisanjem stave iznad svih drugih interesa. U kontekstu ovog Kodeksa, interes javnosti podrazumeva objavljivanje svih važnih informacija koje su čitaocu/slušaocu/gledaocu od pomoći pri formiranju vlastitog suda/mišljenja o pojavama i događajima.

 

 

O savetu za štampu

Savet za štampu je nezavisno, samoregulatorno telo koje okuplja izdavače, vlasnike štampanih i onlajn medija i profesionalne novinare. Osnovan je da bi pratio poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima i rešavao žalbe pojedinaca i institucija na sadržaje štampanih medija. U nadležnosti Saveta je i  medijacija između oštećenih pojedinaca, odnosno institucija, i redakcija, kao i iznošenje javnih opomena za kršenje etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije. Savet za štampu se bavi i edukacijom za postupanje u skladu sa Kodeksom novinara i radi na jačanju uloge medija u Srbiji.

Težimo odgovornom i profesionalnom novinarstvu, sa misijom da štitimo građane Srbije od zloupotrebe u štampanim i onlajn medijima i ujedno podignemo kvalitet novinarstva u Srbiji, maksima je Saveta za štampu

Ovaj projekat sufinansira opština Vlasotince .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare