“Semafor sistem” i za đačka putovanja

      NIŠ

   

Ove školske godine rekreativna nastava i eksurzije najverovatnije će biti organizovana tek na proleće. Prema uputstvu Ministarstva prosvete ekskurzije i škola u prirodi mogu biti organizovane jedino ako učenici dolaze iz grada u zelenoj zoni i putuju u mesto koje je takođe u zelenoj zoni. Pre samog polaska na ekskurzije konačnu reč, odnosno preporuku daće nadležni Institut za javno zdravlje.

“Ministarstvo je dalo preporuku da škole koje su u svom planu rada planirale ove aktivnosti u okviru obrazovno-vaspitnog rada da vode računa o tome da li se lokalna samouprava, odnosno grad ili opština, nalaze u zelenoj zoni, da to obaveštenje dobiju od Instituta za javno zdravlje, a ako govorimo o relacijama, odnosno mestu gde će se izvoditi nastava u prirodi, izleti ili ekskurzije, da ta destinacija takođe mora biti u zelenoj zoni”, kaže Predrag Nešović, rukovodilac Školske uprave Niš.

                     Sve škole sa teritorije Školske uprave u Nišu već su imale raspisanu javnu nabavku za ekskurzije i rekreativnu nastavu.

                      “Kada smo imali roditeljske sastanke uradili smo anketu među roditeljima i utvrdili smo da su oni raspoloženi d ate aktivnosti budu organizovane na proleće, a i sama škola je za to. Upustvo koje smo dobili od Ministarstva prosvete podrazumevalo je da učenici mogu ići na ekskurziju isključivo ako dolaze iz zelene zone i odlaze u zelenu zonu.Sve to bi trebalo nekoliko dana ranije proveriti sa Institutom za javno zdravlje”, objašnjava Verica Radenković,  direktorka OŠ “Bubanjski heroji”.

                   Takva organizacija ekskurzija, izleta, škole u prirodi ili bilo kog drugog đačkog putovanja deluje složeno ali i rizično.

                   “Zbog toga smo sve ostavili za proleće a nadamo se da ćemo izaći u susret i roditeljima i đacima. Deca su željna da odu na ekskurziju i svega onoga što se zove normalnim životom”, dodaje Verica Radenković.

                    Trenutno je u Srbiji 40 lokalnih samouprava zbog nepovoljne epidemiološke situacije prešlo na onlajn nastavu ili kombinovani model organizacije nastave. Grad Niš, Doljevac i Bela Palanka su među tim lokalnim samoupravama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare