Selektivno sprovodjenje presuda ?

LESKOVAC

Policija je, bez najave i sa “maricom” ispred kuće, pre nekoliko dana odvela Božidara Stojanovića, nekadašnjeg načelnika finansija opštine Leskovac  u niški zatvor, a po presudi u slučaju afere sa zloupotrebom socijalane pomoći iz budžeta grada.

Kako su JUGpressu prenela trojica njegovih sinova, Stojanović nije dobio nikakav poziv za odsluženje zatvorske kazne, a oni kažu da pet sati nisu znali gde im se nalazi otac, jer nije bilo nikakvih obaveštenja da ga je policija odvela.

Stojanovićevi sinovi kažu da je on, time što  nije dobio nikakvo obaveštenje da se javi radi izdržavanja kazne, sprečen da se žali i traži odlaganje, bar dok Viši sud u Leskovcu ne završi sa razmatranjem njegovog zahteva za ponovno sudjenje.

Oni tvrde  da je ostalo šestoro osudjenih u ovom slučaju to obaveštenje dobilo još u decembru prošle godine i da su, u medjuvremenu, zatražili i odlaganje izvršenja.

Pitaju i šta bi se dogodilo da je Stojanovićev unuk, koga on, inače, čuva kad su mu roditelji na poslu, u trenutku kad je došla policija bio sa njim i da li bi odveli i dete u niški zatvor.

U procesu ,  za koji  Stojanović u video snimku tvrdi da je pun kontroverzi ,  na kraju je osudjen na šest godina zatvora, koliko je izrečeno i Bratislavu Popoviću, bivšem šefu službe za Opšte poslove i Jeleni Mitić, sekretarici tadašnjeg predsednika opštine Gojka Veličkovića.

Na po četri godine zatvora osudjene su dve tetke Jelene Mitić, Marina Djokić i Sladjana Djuričić.

Viši sud u Leskovcu oslobodio je bivšeg predsednika Opštine Leskovac, Gojka Veličkovića, optužbe za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Ovom presudom optužbi je oslobodjena i bivša odbornica u SO Leskovac, Marina Arsić, koja je bila optužena za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

Njih dvoje su, u medjuvremenu, postali članovi vladajuće SNS, što leskovačka čaršija povezuje sa oslobadjajućim presudama.

Inače, presudom Višeg suda u Leskovcu  iz 2011. godine, zbog zloupotrebe službenog položaja, na 10 godina zatvora  osudjen je Gojko Veličković, predsednik opštine Leskovac do 2006. godine, Jelena Mitić, njegova  tehnička sekretarica , Božidar Stojanović, tadašnji  načelnik finansija i Bratislav Popović, tadašnji  šef Odseka za zajedničke poslove.

Zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja u pomaganju, Marina Đokić i Slađana Đuričić, inače rođake Jelene Mitić, osuđene su na po osam godina zatvora.

Nekadašnja odbornica u Skupštini opštine Leskovac, Marina Arsić, tada je osudjena  za krivično delo prevare na šest godina zatvora.

Njima se na teret stavljala zloupotreba oko dvanaest miliona dinara namenjenih socijalno ugroženom stanovništvu.

Čitava ova priča sa zloupotrebom novca za socijalne slučajeve dešavala se u vreme kada je Gojko Veličković bio predsednik opštine, a predsednik Skupštine je bio sadašnji gradonačelnik Goran Cvetanović.

Veličković je tada tvrdio da on nije potpisivao naloge za isplatu i da su oni, u najvećem broju slučajeva potpisivani njegovim faksimilom, koji je imala kod sebe njegova tadašnja  sekretarica.

Stojanović kaže da je i jedan od optuženih, a kasnije i osudjenih, Bratislav Popović,  najpre tvrdio da je neke od naloga potpisivao i Stojanović, da bi kasnije, na sudu, navodno , negirao tu svoju izjavu.

O svemu ovome govori Božidar Stojanović u TV snimku , koji je snimljen i objavljen na jutjubu u dugoj borbi njega i njegove porodice da dokažu njegovu nevinost.

U medjuvremenu je, kako kažu njihovi sinovi, od svih tih stresova i nepravde, iznenada preminula Božidarova supruga, a njihova majka, Slavica.

Sem sudskog procesa, veoma su zanimljiva i imena na tom ogromnom spisku osoba koje su uzimale socijalnu pomoć, a čiju kopiju JUGpress poseduje godinama.

Na njemu su i imena nekih od sadašnjih direktora u Leskovcu, a takodje i bliskih  rodjaka lokalnih političara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare