Selaković u Kuršumliji uručio boračke spomenice

KURŠUMLIJA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uručio je danas u Kuršumliji spomenice za više stotina registrovanih boraca ratova iz devedesetih godina i istakao da ,,borci sada vide da država više brine o njima” i da je spremna da stavi ,,borce na pijedestal, na kojem i treba da budu”.

,,Pre samo godinu dana, 1. novembra 2022, četiri dana pošto sam stupio na funkciju ministra, broj registrovanih boraca je bio 25.000, a sada je 40.110 i i dalje će nastaviti da raste. Ovo je rezultat nase kampanje, koju vodimo poslednjih nekoliko meseci”, rekao je Selaković.

On je podsetio da je boračka spomenica jedno od prava koje je utvrđeno Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica palih boraca.

Selaković je rekao i da je “sa zadovoljstvom” danas došao u posetu Topličkom upravnom okrugu i Kuršumliji koja se nalazi na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom .

,,U Nemanjinu Kuršumliju ili nekadašnje mesto Bele Crkve, mesto poznato po ljudima od cvrste japije, jakim, hrabrim, lojalnim i vernim svojoj otadžbini i borcima koji su još od vremena ratova za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda uvek bili u prvim borbenim redovima” , rekao je Selaković.

On je dodao da se ovaj zakon primenjuje od 1. januara 2021 godine i jedno od prava koje je on predvideo je i pravo na boračku spomenicu.

,,To je spomen medalja ili odlikovanje, koje svaki nas registrovani ucesnik ratova za slobodu naseg naroda i odbranu otadzbine, od 1990 do 1990 godine, ima pravo da dobije ukoliko se registrovao po proceduri, koju je propisao sam zakon”, objasnio je Selaković.

“Ponosni smo na činjenicu da danas ratni vojni invalidi u Srbiji su uvaženi i poštovani kao nikada do sad”, rekao je Selaković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare