SEKULIĆ : NA DELU POKUŠAJ RUŠENJA MEDIJSKIH REFORMI

NOVI SAD
(NUNS-BETA)

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Zoran Sekulić ocenio je danas da je na delu pokušaj rušenja procesa medijskih reformi.

Svedoci smo pokušaja rušenja procesa medijskih reformi. Protivimo se pokušajima povratka u pređašnje stanje, pokušajima da se odredbe zakona izigraju, da se zakoni ne primenjuju“, rekao je Sekulić na konferenciji “Lokalne samouprave i medijski zakoni – godina nulta” u Skupštini Vojvodine.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da mnogi mediji nisu bili spremni za prelazak na proces projektnog finansiranja.

„Vajkadašnje navike da se iz različitih javnih budžeta finansiraju mediji a ne medijski sadržaji i danas su u dobroj meri prisutne. Naročito sam tužan zbog velikih otpora koji su se javljali pri procesu izlaska države iz medija. Umesto da se pripreme za taj proces, takvi mediji su vreme potrošili na uporno protivljenje reformama i zadržavanje statusa kvo“, kazao je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, posledice su danas vidljive: većina takvih medija nespremno je dočekala proces vlasničke transformacije, zbog čega će dobar deo njih biti ugašen, a dobar deo njih će biti prepušten novim, sumnjivim vlasnicima.

„Čini se da je šteta koju su oni koji su se protivili bilo kakvim promenama skoro nenadoknadiva, jer su držali novinare i zaposlene u nadi, do poslednjeg su ih dana lagali da je moguće da ostanu državni službenici a ne da se bave novinarstvom“, kazao je Gruhonjić.

Ocenio je da i danas prisustvujemo „jalovim i populističkim post festum kritikama tipa ‚šta bi bilo da je bilo‘”.

„U tim kritikama učestvuju ne samo mediji koji su u procesu vlasničke transformacije, nego čak i pojedina novinarska i medijska udruženja i medijski eksperti i ekspertkinje, uključujući i delove univerziteta“, rekao je Gruhonjić.

Konferenciju su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i OEBS, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare