Šekspir, Nišvil, Niško i Kruševačko pozorište otvaraju sutra Treći internacionalni Nišvil džez teatarski festival

NIŠ

Premijerom Šekspirovog komada „Kako vam drago“ u režiji Nikite Milivojevića sutra počinje treći internacionalni Nišvil džez teatarski festival na kome će do 8.avgusta biti izvedeno 17 predstava, među kojima su tri premijere.

Predstava  je urađena u koprodukciji Nišvila, Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta, a  izneli su je glumci ova dva teatra. Kroz priču o sukobu zavađene braće, Šekspir promoviše pozitivne osobine i ljudske vrednosti kao što su bratska ljubav, tolerancija i zajedništvo. U predstavi u kojoj vlada pozitivno osećanje zajedništva svaki problem biva prevaziđen, a negativni likovi se preobraze u dobre najveličanstvenijom od svih čarolija – iskrenom ljubavlju – kažu u Narodnom pozorištu.

Bogatu glumačku ekipu čine Nebojša Vranić, Dragoslav Savić, Sonja Isailović, Zoran Karajić, Miloš Cvetković, Nikola Rakić, Aleksandar Marinković, Maja Vukojević Cvetković, Marija Vidaković, Bojan Veljović, Marko Pavlovski, Ema Stojanović i Stefan Mladenović.

Predstava je rađena u prevodu Velimira Živojinovića i Borivoja Nedića, za scenski pokret bila je zadužena Amelija Banet, muziku je radila Ada Rovati Brejker, a kostime Marina Vukasović Medenica.

“Mislim da smo došli do dobitne kombinacije, tako da svi mi , učesnici ovog projekta, možemo biti ponosni, kao i svi vi koji ste žitelji naših gradova, kao i svi vi koji ste pobornici pozorišne umetnosti” rekao je danas na konferenciji za novinare direktor Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor niškog Narodnog pozorišta “Stevan Sremac”  je rekao kako se oseća “posebnim i misli da treba istaći da “ je ovo prva samostalna produkcija Nišvila”. On je dodao da se nada da će ovo biti “ dobar temelj za svaku sledeću produkciju koju Nišvil bude radio” ali i da će niško Pozorište biti deo svake naredne produkcije Nišvila.  

Maja Mitić, umatnička direktorka Nišvil festivala je istakla da je Nišvil teatar festival jedinstven  u Srbiji po tome što ambijentalni i podrazumeva predstave na više od 6, 7 lokacija u celom gradu.  “Tvrđava pobune i provokacija” je svojevrsni miks klasičnog i savremenog teatra, na kojem će osim Šekspirove predstave “Kako vam drago” publika moći da vidi još dve premijere. “Nisville Jazz theater” je drugi pozorišni festival u Nišu, uz regionalni “Teatar na raskršću”, koji je ove godine imao prvo izdanje, čime se ovaj grad “mapirao kao značajan pozorišni centar”.

Predstavu “Tako vam drago” je režirao reditelj Nikita Milivojević, koji važi za jednog od najznačajnijih reditelja koji se bavi teatarskom klasikom, a posebno Šekspirovim opusom. On je na današnjoj konferencii za novinare predstavio kao jednu uspešnu avanturu, što i nije tako često u našem osiromašenom pozorištu.

“Na sinoćnoj probi u Banovini, jednom divnom prostoru u kojem ćemo je igrati, uverio sam se da postoji neverovatno raspoloženje i zaigranost celog našeg tima. Reč je o divnim glumcima koji dolaze iz dva različita pozorišta, koje ja nisam znao, kao ni oni mene, što je uvek rizik. A svima nama je pri tom nad glavom stajao Šekspir”, rekao je Nikita Milivojević.

“  U ovoj predstavi se desila neverovatna pozitivna energija čitave ekipe i naša zajednička zaigranost sa Šeksipirom. Zadovoljni smo, a na premijeri će nam faliti još samo malo sreće,” rekao je Nikita Milivojević.Milivojević, koji je ocenio da je “most Kruševac- Niš- Nišvil odlično profunkcionisao”.

Početak premijere zakazan je za 20:30. a biće izvedena u dvorištu Banovine.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je podsetio je  da će ovogodišnji festival imati četiri svečana otvaranja. Osim večerašnjeg otvaranja pozorišnog festivala, u ponedeljak 5. avgusta biće otvoren filmski festival, “Nišville movie summit”. Dvodnevni program “Prijatelji Šabanu” počeće u utorak 6. avgusta, na River stejdžu, smeštenom na Nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću. Zvanični program, koji se odvija na Earth and Sky stejdžu, biće otvoren u četvrtak 8. avgusta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare