SEDNICA SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA POLJOPRIVREDU U LESKOVCU

LESKOVAC

Leskovac je specifičan grad, specifičan je i okrug, pa je bilo realno da sednicu održimo ovde, jer jedan od zadataka Odbora je da bude u kontaktu sa proizvođačima, rekao je  danas predsednik Odbora  za poljoprivredu Skupštine Srbije  Marjan Rističević.

Rističević je rekao da država nije isplatila sve subvencije i podsticaje koji su dospeli na plaćanje.

„Zabrinjava onaj deo koji se odnosi na površinu, gde je planirana stavka od 2 milijarde 720 miliona bila nerealno niska, jer je milion i 660 hiljada hektara prijavljenih iziskivalo oko 10 milijardi. Nadamo se da ćemo kod predsednika Vlade koji nije znao za ovo, niti snosi odgovornost, uspeti da iskukamo dopunska sredstva i isplatimo poljoprivredne proizvođače“, rekao je Rističević .

„ Kašnjenja je bilo i ranije, ali to ne opravdava onaj deo izvršne vlasti koji je vrlo loše isplanirao stavku od 6.000 dinara po hektaru. Ostali podsticaji se uz vrlo mala kašnjenja isplaćuju. Taj problem zahvata 220.000 gazdinstava, i to moramo da rešimo, jer je procena bila nerealna. Tako ispaštaju zemljoradnici koji ništa nisu krivi“, dodao je on.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nije najsrećnije rešenje za Srbiju, smatra Ristićević.

Međutim, članom 32 ovog sporazuma dozvoljeni su prelavmani za poljoprivredne proizvode, ukoliko je poljoprivredna proizvodnja zemlje koja je potisala SSP ugrožena.

Zabrinjava sporost određenih struktura u izvršnoj vlasti u uvođenju prelavmana, jer oni mora da prođu kroz tri ministarstva. Ne možemo da zatrovimo tržište, ali se trudimo da kao Odbor preporukama maksimalno zaštitimo domaće poljoprivredne proizvođače, rekao je Ristićević.

„Oni koji vrše vlast uvek imaju našu podršku ukoliko žele da zaštite domaće poljoprivredne proizvođače i da im ne dozvole da dožive kolaps cena. Izvršna vlast može da primeni vancarinske mere i da na neke druge načine, ne samo carinskim stopama, pokuša da zaštiti domaće tržište i domaće poljoprivredne proizvođače. U tome će uvek dobiti podršku odbora, rekao je Ristićević, i naglasio i da Odbor ne vrši vlast, ali može da kontroliše i daje preporuke radi

Ovo je šesta sednica Odbora koja se održava van sedišta, odnosno van Beograda.

Inače, reč je o projektu „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“ koji sprovode program Ujedninjenih nacija za razvoj i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Na neka pitanja poljoprivrednicu su mogli da dobiju odgovore odmah, a Odbor je preuzeo obavezu da na ostala odgovor potraži od izvršne vlasti.

Na sednici Odbora za poljorpivredu, šumarstovo i vodoprivredu bilo je reči i o problemima sa mlekom, a Odbor je usvojio preporuke koje će biti upućene Vladi Srbije o tome kako da se reši problem alfatoksina, a da se pri tome ne ugroze stočari.

 

 

U isto vreme u svečanoj sali Skupštine Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Leskovac priredila je mini poljo sajam, na kome su izloženi poljoprivredni proizvodi sa našeg podneblja.

Među desetak izlagača, poznatih leskovačkih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, na sajmu su učestovala i tri udruženja, Uduženje pčelara, Zelena zvezda i udruženje Leskovački ajvar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare