Sedmogodišnjoj Jeleni iz Vučja pomaže terapija u Turskoj ali potrebno još tretmana

LESKOVAC


Sedmogodišnja Jelena Sokolović iz Vučja ima dijagnozu disharmonični razvoj. Prošle godine krenula je na lečenje matičnim ćelijama, koje je dalo odlične rezultate. Za novi odlazak u Tursku, krajem maja, potrebno je ponovo 20 000 evra. Porodica u ovom trenutku ima prikupljenu tek trećinu sredstava pa su rodjaci i komšije u kanjonu Vučjanke organizovali humanitarno druženje simbolično nazvano „Da poteče reč”.

“Slovo, koje je to slovo, R, tako je, ovo drugo, T, a ovo treće S”, izgovara jedno po jedno Jelena.

Pripremili: Svetlana Panić-Conić i Aleksandar Stanojević
Pre samo godinu dana ovo je bilo nezamislivo. Nije izgovarala polovinu slova, tek po neki slog silazio je sa njenih usana. Posle 4 odlaska u Tursku i 8 doza matičnih ćelija napredak je neverovatan. Krenule su reči, pa i rečenice.

“Sada je rečnik veoma bogat, vokabular strašno, sad ja da ne brojim možda 200, 300, 500 reči koje stalno koristi i stalno izviru nove reči, vrlo je bitno da je ona krenula da upotrebljava i rečenice”, kaže Petra Sokolović, Jelenina mama.

Sve je u porodici Sokolović podređeno najmlađoj Jeleni. Tri brata studiraju u Nišu, pa je 15-ogodišnja Marija mamina desna ruka.Krase je neizmerna ljubav i strpljenje.

“Pokušava da kaže nove reči ja joj objašnjavam, učimo kroz igru i ona tako najlakše i najlepše ume da nauči nove reči”, priča Marija Sokolović, Jelenina sestra.

Jelena je potpuno drugo dete. Postala je brbljiva, vesela, iskazuje želje,motorika se znatno popravila. Roditelji sada nemaju pravo na odustajanje. U maju ih očekuje novi ciklus terapije u Turskoj.

“Čuli smo se sa doktorom pre neki dan, njegova preporuka jeste da primi dve doze matičnih ćelija ovoga puta, ali obzirom na situaciju kaže da je dobro primiti i jednu da se ne čeka da se sakupi celokupna suma”, navodi Petra Sokolović, Jelenina mama.

Sugrađani su ponovo velika podrška Sokolovićima. Simbolično kraj Vučjanke, da bi reči potekle poput reke humanitarna žurka. U prelepoj prirodi uz muziku, besplatnu hranu i piće Vučjanci ujedinjeni u dobroti i plemenitosti.

“Tu smo, odazovemo se kada je nešto tako, tada se skupimo i ujedinimo se to je nešto što nas drži, tako da raduje nas da možemo da pomognemo”, navodi Filip Jorgaćević, organizator humanitarne akcije.

Tri puta nedeljno Jelena iz Vučja mora u Niš gde radi sa logopedom, odlaze i na terapije u Zagreb. Od plate lekara sa tri studenta Sokolovići ne mogu sami da izguraju Jelenino lečenje. “Da reči poteku” može se poslati SMS poruka 1401 na 3030.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare