Sećanje na Sašu Mitrovića

LESKOVAC

Saša Mitrović, 28.12.1961. – 4.11.1990.


Polaganjem cveća i paljenjem voštanica članovi leskovačkog Aerokluba obeležili su tridesetogodišnjicu nesreće u kojoj je život izgubio Saša Mitrović, pilot aviona i jedrilica, instruktor letenja i državni reprezentativac Srbije i eks-Jugoslavije.
Saša je rođen u Leskovcu, i prve susrete sa avionima imao je još u danima najranijeg detinjstva, jer je i njegov otac, Siniša, bio pasionirani pilot i iskusan aviomehaničar. Sa navršenih šesnaest godina, započeo je osnovnu obuku u leskovačkom aeroklubu, ali je do letačke licence stekao sa punoletstvom, par godina kasnije, kao i mnogi drugi kandidati iz njegove generacije, završavajući pojedine faze pilotskog obrazovanja i na drugim aerodromima u Srbiji.
Svoje letačko znanje i talenat stavio je na probu veoma rano turnirima, republičkim i državnim prvenstvima reli pilota, takmičeći se sa znatno iskusnijim i starijim pilotima od sebe. Kao takmičar, napredovao je veoma brzo, osvajajući najbolja mesta najpre u pojedinim disciplinama reli letenja, a kasnije i vrhove tabela u generalnom plasmanu.
Saša je bio prvak Srbije u kategoriji pilota jedrilica, ali je slavu stekao kao najbolji reli pilot aviona, osvojivši titule prvaka Srbije nekoliko u godina za redom. Takođe, višestruki visoki plasman na takmičenjima najboljih pilota Jugoslavije, svrstao ga je među reprezentativce velike države.
Nesrećnim slučajem, stradao je, 4. novembra 1990. godine, na pripremama državne reprezentacije, koja je trebalo da brani boje SFRJ na Svetskom prvenstvu reli pilota, koje je te godine održavano u Argentini.
U slavu zasluga koje je Saša imao za Leskovac, Aeroklub nosi njegovo ime, a njegovim imenom nazvana je i jedna ulica u gradu.

Izvor: Nova Naša reč

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Julija
Julija
1 godina pre

Slavno ime Leskovca, lepo je sto ga se secamo