Sećanje na Momčila Veličkovića – Geca

LESKOVAC

Tiho, kao što je i živeo, početkom februara, u osamdesetoj godini, umro je Momčilo Veličković Gec, trener-instruktor Gimnastičarskog kluba „Dubočica“ – Leskovac.
Trebalo je da Momčilo Veličković tokom 2019. godine obeleži neverovatnih sedamdeset godina aktivnog rada u različitim granama sporta, tokom kog vremena je postizao zapažene rezultate, najpre kao takmičar, a kasnije kao instruktor ili trener u gimnastici, rukometu i odbojci. Trebalo je, ali nema zapisa da se to zaista i dogodilo.
Ovaj u Leskovcu poznati sportski radnik, pokrenuo je pre petnaestak godina aktivnosti na obnavljanju i reafirmaciji gimnastike u Leskovcu, i jedan je od osnivača Gimnastičarskog kluba „Dubočica“ – Leskovac. Tokom tog perioda, njegova je posebna zasluga da su u ovom klubu sazreli sportisti koji već duže vreme učestvuju na takmičenjima republičkog ranga u kategoriji pionira, pri čemu su članovi leskovačkog Gimnastičarskog kluba 2012. godine osvojili drugo mesto u Srbiji, a 2013. godine bili trećeplasirani na Republičkom prvenstvu. Ovakve uspehe treba oceniti više nego dobrim, s obzirom na višedecenisjki prekid u gimnastičarskom sportu, činjenicu da je sa gimnastikom u Leskovcu trebalo krenuti iz temelja, i s obzirom na ograničenu logistiku koju Leskovac i njegovi žitelji mogu da pruže ovom sportu.
Momčilo Veličković bio je najstarijem aktivni sportista na teritoriji grada, a njegovi prvi susreti sa gimnastikom dosežu do daleke 1949. godine, kada ee, kao učenik drugog razreda osnovne škole, priključio gimnastičarskom društvu u osnivanju, a čija se vežbaonica nalazila u prostorijama nekada poznate kafane „Tri devojke“ na Niškoj ulici, čiji objekat i danas postoji. Kao član kluba u osnivanju, učestvovao je u akcijama prikupljanja priloga za izgradnju stare dvorane, poznate pod imenom DTV „Partizan“. Kao napredan vežbač, pre vremena je iz kategorije pionira prebačen u takmičarsku kategoriju omladinaca, i u hronikama je zabeleženo da je učestvovao na ondašnjim saveznim takmičenjima na kojima je, u istoj kategoriji, tada nastupao i proslavljeni jugoslovenski olimpijac Miroslav Cerar.

Ceneći njegovo iskustvo i stečeni takmičarski renome, šezdesetih godina prošlog veka organizatori savezne omladinske radne akcije Autoput „Bratstvo i jedinstvo“ angažovali su Veličkovića kao refernta za sport u naseljima.
Osim gimnastikom, u kojoj je postigao najbolje lične rezultate, Veličković se aktivno bavio i rukometom. Bio je prvotimac Rukometnog kluba „Hisar“, drugog po značaju u Leskovcu, koji je bio baza za „Dubočicu“, legendarnog prvoligaša Jugoslavije. Takođe kao uspešan rukometaš, zajedno sa prvotimcima „Dubočice“, bio je član reprezentacije grada Leskovca na ondašnjim turnirima gradova Jugoslavije, koji su bili veoma popularni.
Takođe, više godina je proveo u sastavu odbojkaškog kluba „Leteks“.
Gimnastički savez Srbije, kao svog reprezentativnog predstavnika, uključio ga je 1964. godine u najveći gimnastičarski slet Evrope, koji je održan u Čehoslovačkoj.
Zvanje instruktora- trenera gimnastike dobio je u to vreme na kursu u Novom Sadu, a na poziv i u organizaciji Gimnastičarskog Saveza Srbije.
Šezdesetih godina prošlog veka Momčilo Veličković pripremio gimnastičarsku ekipu omladinaca u okviru Društva za telesno vaspitanje „Partizan“, sa kojom osvaja Prvenstvo Srbije, a 1965. godine osvaja prvo mesto u ekipnoj konkurenciji na gimnastičarskom prvenstvu Jugoslavije.
Momčilo Veličković je do poslednjih dana života radio sa pionirskim kategorijama gimnastičara, poslom koji se smatra bazom za ovu granu sporta, ali pripada i kategoriji najtežih poslova u gimnastici.
Radni vek proveo je u FHI „ZDRAVLJE“ – Leskovac, u kojoj je, pored redovnih obaveza, aktivno učestvovao u brojnim timovima radničkih sportskih igara, ali i na popularizaciji sporta uopšte.
Momčilo Veličković Gec sahranjen je na Špitaljskom groblju u Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare