SDS O BAGATU I NAJAVLJENOJ INVESTICIJI U ZELENOJ ZONI

LESKOVAC

 

Koalicija na vlasti na čelu sa SNS-om i gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem nalazi se u konstantnoj predizboroj kampanji, umesto da ispunjava predizborna obećanja koja je dala u prošloj kampanji a ta  kampanja obeležena je populizmom i političkim licemerstvom, rekao je  danas predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratsek stranke ( SDS) Nenad Zdravković na konferenciji za novinare.

„U prošloj predizbornoj kampanji gradonačelnik i SNS kritikovali su neke projekte prošle vlasti, slikali se  ispred tih projekata i govorili o njihovoj nelegalnosti i mogućnosti postojanja korupcije, da bi sada sve te projekte nastavljali i nadograđivali. Primer za takav projekat je gradilište „Bagat“, a tim  povodom oglasio se i zaštitnik prava građana Saša Janković, koji je izneo svoj kritički stav prema funkcionisanju lokalne samouprave u Leskovcu, jer ne ispunjava jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je briga za građane Leskovca. Ukazano je na niz nepravilnosti i nepoštovanje rešenja od strane lokalne samouprave i nekoretno ponašanje lokalne samouprave prema zaštitniku građana.

Kao vid nebrige prema građnima on je naveo primer „arhiviranja“ pada plafona u osnovoj školi „Bora Stanković“ u Vučju, gde je slučaj završen i stavljen „ad akta“.

Uz to, firma koja je izvodila radove na plafonu u Vučju, građevinska zadruga „Pionir“ iz Vlasotinca, od lokalne samouprave dobila je još neke projekte, kao što je renoviranje školskog dvorišta u OŠ „Josif Kostić“, postavljanje ivičnjaka i trotoara u parku „Devet Jugovića“, čija je vrednost oko 5,5 miliona dinara.

Sve ovo političku scenu u Leskovcu čini paradoksalnom, ali gradska vlast uz to pokazuje i bahatost, rekao je Zdravković, a kao primer naveo renoviranje fasade na zgradi u ulici Koste Stamenković, gde se nalaze prostorije SNS. Gradilište uz to nije adekvatno obeleženo, nije naznačen investitor, izvođač radova.

Od dolaska SNS na vlast premijer Vučić je najavljivao novu fabriku do kraja 2014. godine, najvaljivana je fabrika koja će se baviti gajenjem algi, a nakon tri godina njihove vlasti ništa od toga nije se ispunilo, rekao je član GrO Nebojša Cakić. U susret novim lokalnim izborima daju se nova obećanja, Vučić je nedavno obećao 5.000 radnik mesta, gradonačelnik takođe govori o otvaranju 4.000 radnih mesta, međutim, problem je u tome što će ova obećanja i da koštaju građane, rekao je Cakić.

„Kreće se sa kampanjom koja znači raspodelu poslednjih resursa koje ima država, a to je građevinsko zemljište, rekao je Cakić i osvrnuo se na, po njegovim rečima, nezakonitosti u procesu poklanjanja hektara zemljišta u Zelenoj zoni, reč je o privednom društu Al Rafidenn DOO Leskovac.

Gradonačelnik poklanja hektar zemljišta ovoj firmi, a odluka koju je Gradsko veće donelo nezakonita je u 13 članova, rekao je Cakić i nabrojao o kakvim nezakonitim radnjama se radi. Jedna od njih je i da se uredba odnosi na građevinsko zemljište, a u ovom slučaju reč je o poljoprivrednom zemljištu, koje ne može da se poklanja.

Tržišna vrednost tog zemljišta nezakonito je određena, rekao je Cakić, jer je najmanje dva do tri puta jeftinije nego što to predviđa zakon. Investitor treba da ima garancuju banke, koja u ovom slučaju ne postoji. Ni nacrta ugovora o poklanjanju takođe nema.

Drugi problem je delatnost firme, to je iznajmljivanje vlastitih i drugih nekretnina, što znači da se ona ne bavi nikakvom proizvodnjom. Uz to, osnivački ulog ove firme je 10.000 dinara, što zanči da mi njima poklanjamo 250.000 evra, a oni odgovaraju sa svojih 80 erva za tu investiciju, s obzirom da nema nikakvih drugih garancija, rekao je Cakić.

„Interesantno je to da je ovlašćeno lice ove firme lice koje je organizovalo i dolazak arapskog investitora na Pašinu česmu, što je sadašnja vlast osuđivala, i bili su u pravu, jer arapskih investitora na Pašinoj česmi nema. Kako to da se ponovo angažuje isto lice, postavio je pitanje Cakić.

On j naglasio da organi MUP-a i Tužilaštva u ovom slučaju treba da deluju preventivno, kako bi se sprečila realizacija ovog ugovora jer je on za grad štetan.

Prati
Obavesti me o
guest

10 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jimmy
Jimmy
8 godine pre

Retko direktna i konkretna konferencija za medije, svaka čast na tome. Dobro je da građani Leskovca čuju, ako već i sami ne vide, koliko i kako lokalna vlast “brine” o njima.

arhitekta
arhitekta
8 godine pre

Nije tacno to sto pisete za naseg gradonacelnika.
Na proslom gradskom odboru nam je objasnio da formula 3, 5, 7, hiljada evra ne vazi za njega, neko da rade to neki drugi, da ce ih on pronaci, i da ce im te pare uzeti.
Da ima samo za mene, posle ce te i vi.

arhitekta
arhitekta
8 godine pre

prvo ga strpas u zatvor, a zatim mu dozvolis da nastavi da zida iako je inspekcija zabranila, i to JOS DVA SPRATA VISE OD DOZVOLJENOG.
Sta li je razlog promene stava gradonacelnika. mora da je borba protiv korupcije, jer mozete davati samo meni i nikom drugom.

Leskovcanin
Leskovcanin
8 godine pre

Podcenio je gradjane Leskovca ako misli da ce njegove horde nepismenih prevaranata preglasati posten i castan svet.

action men
action men
8 godine pre

I ovaj ( Mesko) ce da prodje kao predhodno navedeni. Ma neka ce zatvorje i osmisljen za ovakve

patriote
patriote
8 godine pre

zaneli se i poceli da otimaju, a zaboravljaju da vreme vlasti prodje, pa dodje vreme cerke.
neka pitaju bojtu, zoku zmigavca, gojka,.
sta je sve uradjeno sto javnost ne zna, poput bolnice, doma zdravlja, fonda, ogromne cifre.
treba menjati cesto vlast, samo je to nacin da narod dodje do postene vlasti

sns bot
sns bot
8 godine pre

Milane ne koristi portal da bi pokazao svoju nekulturu.Ti si sigurno Cvetanovic

Ja nisam Cvetanovic
Ja nisam Cvetanovic
8 godine pre

Ovi momci su ok. Kultivisani,kulturni, obrazovani,pametni itd. Dajmo im sansu i poslusajmo sta govore.

Intelektualka bez posla
Intelektualka bez posla
8 godine pre

Svaka cast!!! Konacno da neko na konferenciji iznosi cinjenice a ne populisticka naklapanja. Nastavite ovako i imacete moj glas.

MILAN@GMAIL.COM
MILAN@GMAIL.COM
8 godine pre

LUPETATE A NISTE UPOZNATI SA PROBLEMIMA.