SĆF: Napadi političara na novinare slični tabloidnim, najviše ih je upućeno iz SNS

BEOGRAD

Za četiri meseca političari su 84 puta negativno pominjali kritičke novinare. Više od 80 odsto napada došlo je iz vladajućeg SNS-a, a najviše od Aleksandra Vučića, Vladimira Đukanovića i Ane Brnabić. Poput tabloida, i političari najviše napadaju medije Junajted grupe – Novu, N1 i Danas, neki su od zaključaka monitoringa Slavko Ćuruvija fondacije.

Političari su od aprila do jula, u medijima i na društvenim mrežama, napali kritičke novinare najmanje 68 puta, uočila je Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF) u svom monitoringu, vođenom s idejom da se vidi odnos političara prema onima koji o njihovom radu izveštavaju kritički.

Kako je u pojedinim slučajevima pominjano više redakcija ili njihovih zaposlenih, SĆF je zabeležila ukupno 84 negativna pominjanja kritičkih novinara.

Kao što je pokazala analiza napada tabloida, i političari su najčešće – četiri od pet puta – napadali medije Junajted grupe – novine, portal i televiziju Nova najmanje 28 puta, TV N1 bar 24, a dnevni list Danas 14 puta.

Zabeleženi su i napadi na KRIK, odnosno glavnog i odgovornog urednika tog portala Stevana Dojčinovića (3 puta), a po jednom ili dva puta na novinare Marka Vidojkovića, Antonelu Rihu, Vukašina Obradovića, Snežanu Čongradin, Vuka Cvijića, Nedima Sejdinovića, Jelenu Zorić…

Poput tabloida, političari označavaju kritičke medije kao izdajnike i mrzitelje svoje države, te one koji rade protiv predsednika Republike Srbije i njegove porodice, a nazivali su ih još i „tajkunskim medijima”, „Šolakovom centrifugom”…

Ubedljivo najviše napada (83 odsto) dolazi iz vladajuće Srpske napredne stranke.

Kod predsednika Aleksandra Vučića (16 napada) uočava se matrica po kojoj se obraća kritičkim medijima, uglavnom Novoj ili N1 – red cinizma i kritike novinara, pa red pohvala samom sebi ili samosažaljenja.

Premijerka Ana Brnabić (10 napada), s druge strane, pokazala se kao ekspertkinja za napade na Danas.

Kao dežurni napadač na novinare pokazao se funkcioner SNS, član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, podkaster Objektiva, advokat Predraga Koluvije i Dijane Hrkalović – Vladimir Đukanović (15 napada).

Iz vladajuće stranke novinare su napadali i Goran Vesić, Milenko Jovanov, Zdravko Mladenović, Tomislav Momirović i Aleksandra Tomić.

Kao napadači pokazali su se i Nikola Nikodijević (Socijalistička partija Srbije), Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista, Žika Gojković (Pokret obnove Kraljevine Srbije), Miša Vacić (Srpska desnica), Vojislav Šešelj (Srpska radikalna stranka), Duško Vujošević (Socijaldemokratska stranka), Mlađan Đorđević (Pokret oslobođenje) i Vladimir Gajić (Narodna stranka).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare