Savez za Srbiju o protestima u Beogradu

LESKOVAC

Na konferenciju za novinare Saveza za Srbiju u Leskovcu, koja je održana u prostorijama Gradskog odbora Demokratske stranke, teme su bile aktuelna politička dešavanja u Leskovcu i Srbiji.

Mirjana Perišić, predsednica IO Levice Srbije, iskoristila je priliku da se obrati članovima Srpske napredne stranke, koji su, po njoj, „na nalog Gorana Vesića ili koga već, a pritom bez ikakve osnove za takvom reakcijom, ušli u salu Skupštine grada da je odbranite od „razularene mase nasilnika i fašista iz Saveza za Srbiju“!

“Da li vas je bar malo stid? Leskovac je mali grad, poznajemo se dobro. ko je od nas iz opozicije nasilnik i fašista? Ko je od nas iz opozicije imao, makar samo, ideju da upradne i ruši skupštinu? Niko! Zašto bi rušili nešto što je naše koliko je i vaše? Žalosno je kada vlast satanizuje svoj narod i to samo zbog privilegija koje uživa. Ogrezli ste u podmetanjima, a destrukcija je postala vaš modus funkcionisanja. U permanentnom ste ratu sa svojim narodom, dok gajite izuzetno prijateljske i poslovne odnose sa Blerom, Šrederom i Haradinajem.“

Napomenula je Perišićeva i da vladajuća koalicija u gradovima gde je na vlasti brani skupštine iako ih niko ne napada, ali zato u mestima gde nije na vlasti (Šabac, Paraćin, Stari grad) upadaju u lokalne samouprave i niko ih u tome ne sprečava.

U ime Narodne stranke obratio se Miloš Miladinović, zamenik predsednika GrO NS u Leskovcu. On je skrenuo pažnju na prebleme sa odlaskom na građanske proteste 13. aprila u Beogradu.

„Mi u SZS u Leskovcu smo se suočili sa neverovatnom situacijom da nađemo prevoz za proteste gde se na kraju okupilo preko 50.000 ljudi, odnosno 7.500 po predsedniku Vučiću. Leskovac ima više privatnih auto-prevoznika i mi smo od svih njih dobijali odgovore kako su zauzeti ili tehnički neispravni. Mislimo da iza svega toga stoje zakulisne radnje SNS-a koja je zloupotrebila državne institucije kako izvršila pritisak na privatnike i onemogućila odlazak građana na proteste. Uprkos tome, mi smo uspeli da dođemo Beograd, jer smo išli kolima, vozom, redovnim autobuskim linijama. U planu nam je bilo da idemo sa četiri autobusa.“

Saša Stojanović, potpredsednik GrO DS-a, osvrnuvši se na protestni skup u Beogradu rekao da se više desetina hiljada građana Srbije, po nekima čak i sto hiljada, okupilo se na platou ispred Skupštine Srbije kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u društvu.

„Uprkos pokušajima vladajućeg režima da na sve načine osujeti ovo okupljanje, od pretnji autoprevoznicima i otkazivanja već dogovorenih autobusa u poslednji čas, preko pretnji građanima gubitkom posla ukoliko dođu na miting pa sve do prećutkivanja ovog protesta u vestima javnog servisa, slobodni građani Srbije pokazali su da se ne boje nikoga i ničega. Što pre to shvati režim koji je uništio našu državu, režim koji je uzurpirao sve institucije, režim čija je jedina politika bestidna, notorna laž, biće bolje celoj Srbiji! Slobodnim građanima nisu potrebna obećanja o sendvičima, čega se pametan stidi, time se budala hvali, kao u spotu SNS-a o njihovom predstojećem mitingu; priznanjem da se na mitinge podrške Aleksandru Vučiću dolazi zbog sendviča jeste poniženje za sve građane Srbije; ne zna se samo da li više ponižava bahatost diktatora prema podanicima koji mu daju podršku ili politički autizam za trenutno stanje u državi; u onoj državi u kojoj je najveća nagrada sendvič koji kao milostinju deli jedan diktator. Organizacijom mitinga u petak, radni dan, ova vlast pokazuje da joj nisu bitni izgubljeni radni sati i dani, da joj nije bitno maltretiranje građana iz cele Srbije koji dolaze zbog ucena i pretnji; bitan je samo opstanak na vlasti.“

Igor Jovanović, predsednik Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri, je rekao da se u Srbiji već sedam godina živi tako što manjina teroriše većinu.

„Živimo u faraonskom sistemu, gde je faraon Aleksandar Vučić uspeo da uzurpira sve institucije sistema, da uzurpira javni servis i sve televizije sa nacionalnom frekvenciju. On svoju moć širi tako što je deli lokalnim moćnicima, a oni taj sistem šire dalje vršeći pritisak na sve one koji drugačije misle i sve one koji pokušavaju da misle svojom glavom. Kako sistem funkcioniše mogli smo da vidimo iz sramnih izveštaja koji govore o nekih 7.500 ljudi na protestu. Ili pozorište u lokalnoj leskovačkoj skupštini, kada su odbornici vladajuće većine zauzeli skupštinu i branili je od nevidljivog neprijatelja. Ono što je u svemu najgore su izgovori autoprevoznika, koji su se pravdali da ne smeju da nam iznajme autobuse jer moraju i boje se. Upravo to moranje i taj strah je nešto čime se ovaj režim hrani i što ga čini jačim. Nas sve to neće pokolebati, naša bitka za bolju Srbiju i dalje traje.“

Na pitanje kako to da gradonačelnik Leskovca zakazuje konferencije za medije upravo kada ih zakaže i Savez za Srbiju, Saša Stojanović je rekao da se trude da konferencije SzS budu u vreme kada se očekuje da ne bi trebalo da postoje aktivnosti gradonačelnika.

„To je pre svega pitanje za njega, ali je činjenica da o svemu što radimo pokušavamo da obavestimo medije. Ne znam zašto danas neki mediji nisu došli, ali misim daje ova tema važnija od bilo kakvog krpljenja rupa u Leskovcu ili dobijanja nagrade u Hong Kongu za najboljeg gradonačelnika. Na medijima je da procene i pošalju svoje ekipe na dešavanja, tu se mi ne mešamo u uređivačku politiku, ali ostaje to na njihovoj savesti.“

U PETAK BEZ PROTESTA U LESKOVCU

U petak neće biti protesta u Leskovcu. Razlog tome su zahtevi koji su izneti na protestu u Beogradu i rok do koga se čeka odgovor. Nakon toga odlučiće se o daljim koracima.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o