Savez za Srbiju: Da li je budžet grada Niša ili partija na vlasti?!

NIŠ


Ovo je verovatno jedan od najgorih budžeta u istoriji grada i očigledno je da je pravljen sa namerom da bude ’’predizborni’’, saopštio je danas Savez za Srbiju iz Niša.

” Šta pod tim podrazumevamo? Previše nerealnih obećanja a realnih neusaglašenosti. Puno lepih želja za Nišlije a stvarnih benefita koji služe jedino da mobilišu jurišnike SNS-a i njihovih vazala u nastojanjima da i ubuduće zadrže, i potom koriste vlast u sopstvenom a ne u interesu građana Niša.

Pravi pokazatelj kakav je ovo budžet je i ’’javna rasprava’’ na kojoj vikendom u stranačkim prostorijama sekretari sekretarijata pred rukovodstvom i viđenijim članovima SNS-a obrazlažu budžet kako bi stekli ’’svoje’’mišljenje. Sve to, naravno, za pojedine predstavlja najbolji način upravljanja državom, posmatrano iz ugla nekadašnjeg Saveza komunista, ali prevedeno na jezik demokratije – to zapravo predstavlja grubupolitizaciju državne uprave i kršenje svih regulativa države koja bi da se naziva pravnom državom!

Po kom osnovu su rukovodioci gradske uprave bili pozivani i išli u prostorije SNS-a da pričaju o budžetu a zapravo dobijaju naloge šta i kako da rade?! Zar oni ne bi trebalo da odgovaraju načelniku gradske uprave i gradskom rukovodstvu već SNS-u? Eto zašto ovaj budžet nije i neće biti gradski – vec stranački odnosno SNS-ovski.

A zašto je pored toga i predizborni? Zato što obezbeđuje predizborna zapošljavanja. Kadrovski plan koji je usvojen na sednici Skupštine grada otvara mogućnosti za nova zapošljavanja u Gradskoj upravi, Kabinetu gradonačelnika Niša, Skupštini Grada, KLER-u, Zaštitnika građana i u Pravobranilaštvu… Čak 88 službenika i funkcionera koji bi mogli da dobiju posao “za stalno” i 33 na određeno!!

Pored metoda CKSK-a vidimo da su SNS i njihovi koalicini drugovi doveli do savršenstva i najgore partokratske metode svih dosadašnjih režima Srbije.

Prihodi budžeta

Što se tiče predloga budžeta za 2019.godinu, ponovo vlast pokušava da impresionira građane svojim ogromnim ciframa dok zapravo hronično boluje od nerealnih planiranja po pitanju prihoda. Deset i po milijardidinara sopstvenih prihoda, bez dodatnih sredstava od preko 500 miliona dinara to potvrđuju kada se pogleda izveštaj o realizaciji budžeta za prvih devet meseci 2018.godine.

Porez na zarade u 2019.godini, koji je definisan na 4 milijarde 211 miliona dinara je takođe nerealan zato što je porez na zarade za prvih devet meseci 2018.godine bio 2 milijarde i 577 miliona dinara. Na osnovu kojih procena je pravljen ovaj prihod od poreza na zarade? Da li znate da u gradu Nišu ima manje od 70.000 zaposlenih?! Razlika je milijardu i 700 miliona dinara. I to planiraju da dostignu za tri meseca?

Porez na druge prihode je 234 miliona dinara za devet meseci, a sada se planira na 527 miliona dinara?! Porez na imovinu je planiran na milijardu i po, a realizacija za prvih devet meseci je bila 726 miliona dinara. Porez na kapitalne transakcije 116 miliona – realizacija za devet meseci, a sada se planira 313 miliona dinara?! Kako?

Rashodi budžeta

Fasade zgrada grada Niša, ukupna vrednost projekta 210 miliona dinara, sva sredstva idu iz budžeta grada. Ostalo je još 170 miliona, znači da je 40 miliona već potrošeno na fasade. Cela politika SNS u Nišu jezapravo fasada, politika laži i obmanjivanja građana. 

Pribavljanje u javnu svojinu poslovnog objekta 140 miliona dinara u 2019.godini, 100 miliona u 2020.godini. Mišljenja smo da građani treba da znaju o kom objektu/ima je reč. Koja je namena objekta?! Aerodrom su’’poklonili’’, jer nema para za dalja ulaganja, sada kupuju zgradu tuđim (ne svojim novcem), dakle novcem poreskih obveznika i to za 240 miliona dinara. Zašto o tome nije bilo javne rasprave, da čujemo šta će građani misliti o takvim aktivnostima kada čuju realno stanje stvari?!

Nabavka i ugradnja granitnih ploča na Trgu Kralja Milana. Gradski prevoz funkcioniše beskprekorno, ulice sređene, urađeni kolektori, ostale su samo granitne ploče u vrednosti od 180 miliona dinara jer su ostali problemi rešeni. Kad bi se lagali…

Sve ovo što smo naveli, sve to je u najmanju ruku – neozbiljno. A trebalo da bi da bude kažnjivo. Zašto?

Zato što će oni koji su projektovali ovaj stranačko-predizborni budžet, da bi isti predstavili efikasnim a sebe sposobnim, ponovo posegnuti za svojim najomiljenijim sredstvima – krpljenjem budžetskih rupa zakrpama od narodnog imetka. Slabe su to zakrpe gospodo na vlasti, zato vam je slab i budžet. Istanjili ste narodu novčanike, neće to moći više da pokrpi rupe koje ste napravili svojom megalomanijom, neznanjem i bahatošću.

Hoće li možda vlast uspeti da nas negira time što neće ponovo i ponovo, dodatno oporezovati građane Niša? Izazov je naravno preveliki a želje i mogućnosti da se prevaziđe ovo slatko iskušenje gotovo nikakvo. Ipak, ostaje nada da ćemo svi zajedno smoći snage da u doglednoj budućnosti prevaziđemo ovakve modele stranačkih budžeta i da će isti biti racionalni i usklađeni sa realnim potrebama i mogućnostima našeg grada i naših građana”, navodi Savez za Srbiju u saopštenju koje u celini prenosimo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare