Savez ekoloških organizacija Srbije se protivi predlogu Zakona o referendumu

BEOGRAD

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da se najoštrije protivi predlogu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koji je u utorak usvojila Vlada Srbije, jer se kako se navodi, njime ukida cenzus za punovažnost referenduma sa sadašnjih 50 odsto birača upisanih na birački spisak.

Savez ekoloških organizacija Srbije – Znamo da ne damo poziva sve narodne poslanike koji će za nekoliko dana dati konačnu odluku o ovom sramnom predlogu da glasaju protiv i na taj način barem malo vrate veru u dostojanstvo i pravičnost najvišeg zakonodavnog tela u Srbiji, istakla je ta organizacija.

Kako se naovi, referendum kao najdemokratskiji vid izjašnjavanja o bitnim pitanjima ili aktima koji se tiče svih građana Srbije ne sme se svesti na volju 10 ili 20 odsto birača.

Upravo zbog značaja instituta referenduma, kao i zbog pitanja o kojima se odlučuje putem referenduma, smatramo postojeće zakonsko rešenje mnogo boljim nego što je to predloženo rešenje, jer ako su pitanja toliko važna da bi se o njima referenfumski izjašnjavali građani,  onda je neophodno da bar 50 odsto građana uzme učešće u odlučivanju i na taj način pokaže demokratičnost društva, dodaje se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare