Savez ekoloških organizacija Srbije: nećemo rudnike

BEOGRAD

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) danas je povodom spekulacija o moratorijumu na rudarenje litijuma na određeno vreme, saopštio da ga ne interesuje nikakav moratorijum i da će učestvovati u blokadama dok se ne ukine uredba kojom je donet Prostorni plan područja posebne namene za projekat Jadar.

U saopštenju SEOS je podsetio da je 16. decembra podneo jasan zahtev Vladi Srbije da ukine uredbu kojom je donet Prostorni plan za projekat Jadar i da odgovora još nema.

“Svakodnevno se obećava da će Vlada to uskoro uraditi, ali to uskoro nikako da dođe. Poslednjih dana se nameće ideja o uvođenju moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora. Svako ima svoj stav koliko to treba da traje”, ukazao je SEOS.

Savez je naveo da će vlast iskoristiti protest u četvrtak da marginalizuje dosadašnju borbu naroda na blokadama, kao i da će se na tom protestu, pored zahteva za ukidanje Vladine Uredbe, tražiti i uvođenje moratorijuma od 20 godina.

“Vlada će to prihvatiti, ali će uvesti moratorijum od samo godinu dana. To je jasno i iz jučerašnjeg saopštenja kompanije Rio Sava koja je najavila pomeranje početka rada planiranog rudnika sa 2026. na 2027. godinu”, ukazuje se u saopštenju i dodaje da su sad shvatili i predsednikovu izjavu da će im svi zahtevi biti ispunjeni, pa čak i više od toga.

“Sad razumemo šta je to više od toga i kažemo da nas to ne zanima. Naš stav je jasan izlazimo na blokade do ispunjenja zahteva. Nećemo rudnike, nikakav moratorijum nas ne interesuje”, poručio je SEOS.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare