Savet za kulturno stvaralastvo predlozio tri nova spomenika

NIŠ

Savet za kulturno stvaralaštvo grada Niša na svojoj redovnoj, trećoj po redu sednici, predložio je da se podigne spomenik patrijarhu Pavlu na istoimenom trgu, a u procesu rešavanja je spomenik kralju Milanu kao i  Spomenik nenasilju, rečeno je danas na sednici ovog Saveta.

Sledeće godine navršava se 14o godina od oslobođenja Niša u južnih krajeva od petovekovnog ropstva pod Otomanskom imperijum. Tada je jug  Srbije pripojen matici Srbiji, a 23. Avgusta 1878. godine čitanjem proglasa kralja Milana postala je nezavisna država. Stoga će I rad Saveta naredne godine biti u znaku slobode i nezavisnosti, što je I slogan pod kojim će ovo gradsko telo raditi.U Savetu smatraju da je taj čin izuzetno značajan za ovaj kraj , ne samo za Niš , već I za ostala tri okruga I ce Srbiju pa Savet priprema ceo plan obeležavanja ovog jubileja a program će proslediti čelnicima grada na dalje odlučivanje, kao I institucijama kulture koji treba da se uključe u obeležavanje jubileja. Sve manifestacije Grada treba da budu u znaku ovog jubileja . Sve obrazovne ustanove treba “ podstaći na to , dati im predlog da sledeću godinu posvete toj značajnoj temi”.

“ Planovi za sledeću godinu su orijentisani na jednu oblast kulture  koju smo nazvali kultura sećanja, pamćenja. Čitavo naše delovanje u ovom periodu od četiri godine mi smo podelili u tri oblasti : oblast kultura pamćenja, kultura življenja I kultura planiranja. Mi želimo da za ove četiri godine , koliki je naš mandat, obradimo sve te tri velike oblasti. Počinjemo naravno sa kulturom pamćenja I čitava naredna godina biće pod sloganom “sloboda I nezavisnost nemaju cenu. ” rekao je Hadži Ivan Redi predsednik Saveta za kulturno stvaralaštvo grada Niša.

 

Savet je formiran krajem septembra I , s obzirom da takvo telo u prethodnom periodu nije postojalo I radilo, mnogo je tema iz oblasti kulture koje će biti na dnevnom redu Saveta u narednom periodu.

“Donećemo neke odluke koje su od interesa sa kulturu Grada. Važna stvar o kojoj danas raspravljamo je I usvajanje Poslovnika o radu. Rad u ovakvim oblicima delovanja je često volonteristički I proizvoljan . Mi smo insistirali da već od prvog dana radimo na nekim principima koji važe za sve. Ovim pravilnikom ulazimo u novu oblast ponašanja na sednicama Saveta” rekao je Hadži Redi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare