Dani krompira u Pečenjevcu

LESKOVAC
Nenad Stojković iz Bogojevca pobedio je na kvizu organizovanom za poljoprivredne proizvođače na manifestaciji posvećenoj krompiru organizovanoj u Pečenjevcu kod Leskovca .

Drugo mesto osvojio je Srđan Stevanović iz Pečenjevca a treći je bio Zoran Cekić iz istog sela.
Dom kulture Pečenjevce je po trinaesti put organizovao „Dane krompira“.

Na ovoj manifestaciji svake godine učestvuje sve biše proizvođača i izlagača, što je potvrda opravdanosti „Krompirijade“ rekao je Dejan Marković, direktor Doma kulture u Pečenjevcu.
„Ovo je prilika da se sretnu proizvođači krompira, predstavnici stručne službe i hemijske kuće i da razmene svoja iskustva. Takođe, ovo je prilika i da ugostimo naše domaćice koje svake godine pripreme odličnu hranu.“
„Dane krompira“ otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je podsetio da je ovu biljku u Srbiju prvi doneo prosvetitelj Dositej Obradović, na početku prvog srpskog ustanka.


„Jug Srbije i Grad Leskovac naklonjeni su poljoprivredi. S obzirom da je ona bila i ostala jedna od najvažnijih delatnosti i glavna šansa za razvoj čitavog kraja. Upravo zato nastojimo da kroz redovne subvencije poljoprivrednim proizvođačima, kao i kroz druga redovna izdvajanja stvorimo bolje uslove za sve ljude koji se bave ovom delatnošću. U subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje od 2013. godine uloženo je 127 miliona dinara, a subvencije je dobilo 3320 gazdinstava. Do kraja 2017. očekujemo isplatu za zahteve podnete u toj godini. U proces komasacije od 2014. do 2017. godine uloženo je 24 miliona dinara za uređenje 1093 hektara. Potpisan je i još jedan ugovor, na osnovu kojeg će 2019. biti sprovedena komasacija na površini od oko 600 hektara, u vrednosti od 16,8 miliona. Takođe, u poslednje 4 godine, oko 60 miliona dinara je izdvojeno za uređenje 140 kilometara atarskih puteva. Ova izdvajanja govore o nameri da se stvore bolji uslovi za poljoprivrednike u Leskovačkom kraju.“


U okviru „Dana krompira“ organizovana su i stručna predavanja, lutrija gde je 14 najsrećnijih proizvođača dobilo leđne pumpe, kao i nagradni kviz za poljoprivredne proizvođače.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare