Savet bezbednosti o Kosovu

NJUJORK

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danaa će biti predstavljen predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu.

Izveštaj o situaciji na Kosovu predstaviće šefica Unmika Karolina Zijade, Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a Kosovo ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc.

Gutereš je u izveštaju upozorio da tenzije i oštra retorika oslikavaju krhko stanje na Kosovu, navodeći da je mir prevladao zahvaljujući širokoj diplomatskoj aktivnosti, pe svega SAD i Evropske unije u smirivanju situacije.

On je, kako su ranije preneli mediji, upozorio na ozbiljnu eskalaciju koja je sveopštu situaciju na Kosovu i Metohiji krajem jula dovela na ivicu sukoba sa potencijalno tragičnim posledicama.

“Tenzije i uzavrela retorika tokom perioda koja pokriva ovaj izveštaj oslikavaju krhku situaciju na terenu. Događaji od 31. jula na severu Kosova kao reakcija na odluke kosovske vlade vezane za slobodu kretanja bili su ozbiljna eskalacija, koja je dovela situaciju na ivicu konfrontacije sa potencijalno tragičnim psoledicama”, navodi se u izveštaju Gutereša.

On je naveo da je “mir prevladao zahvaljujući širokom angažovanju diplomata”, naglašavajući da se ne može dovoljno istaći važnost uzdržavanja i privrženosti dijalogu kako bi se neslaganja rešila”.

Prvi čovek svetske organizacije je, istovremeno, pohvalio diplomatski angažman SAD i EU, kao ključan za smirivanje sitiacije, te aktivnosti Kfora i misije EU koji su pomogli da se sačuvaju mir i stabilnost.

“Razvoj događaja 31. jula, takođe, predstavljaju jasno upozorenje kako lažne vesti i dezinformacije mogu doprineti tenzijama i pooštrenoj retorici. Sve strane treba da obezbede odgovornu komunikaciju preko svih kanala kako bi smanjili rizik od obnovljene eskalacije”, navodi se u izveštaju.

Od sredine marta do kraja avgusta, navodi se u izveštaju UN, na Kosovu je zabeleženo devet incidenata vezanih za objekte Srpske pravoslavne crkve, uključujući pljačku crkve u selu Živinjane i paljenje srpske zastave skinute sa crkve u Vitini.

Prema podacima UNHCR, u periodu koji pokriva novi izveštaj, na Kosovo se vratilo 120 prethodno proteranih osoba, od kojih su 102 Srbi. Ukupan broj povrataka koje je od 1999. godine organizovala kancelarija Visokog predstavnika za izbeglice, time, dostigla je nešto više od 29.000. Van Kosova, uglavnom u Srbiji, živi oko 200.000 ljudi proteranih sa Kosova.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare